ČNB odhalila zlatou minci s motivem Olomouce

Česká národní banka (ČNB) představila novou zlatou pamětní minci s motivem Olomouce, jejímž autorem je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Mince je součástí cyklu "Městské památkové rezervace" a zobrazují významné architektonické památky města. Vyrobilo ji patnáct tisíc kusů ze zlata o ryzosti 999,9.


Ještě před oficiálním představením nové mince Českou národní bankou (ČNB) se tato zlatá pamětní mince stala předmětem živé obchodní činnosti mezi sběrateli na sociálních sítích. 'Autorem této zlaté mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů,' uvedla mluvčí ČNB Petra Vlčková.

Olomouc je známá svými cennými historickými stavbami, mezi které patří mimo jiné morový sloup, který je zapsán na seznamu UNESCO. 'Doufám, že naše zlatá mince pomůže přilákat další obdivovatele tohoto významného kulturního dědictví,' řekl guvernér ČNB Aleš Michl.

Na pamětní minci jsou vyobrazeny některé z dominant města Olomouce. Přední stranu zdobí gotické klenby a fragmenty olomoucké radnice s orlojem. Na zadní straně se nachází Sloup Nejsvětější Trojice a zvonice, společně s půdorysem a klenebními žebry kostela sv. Mořice. 'Na pamětní mince pohlížíme jako na umělecká díla, a dbáme na to, aby návrh co nejlépe vystihoval dané téma. Při výrobě je kladen důraz na zachování všech detailů,' uvedla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Olomoucká emise zahrnuje patnáct tisíc mincí vyrobených ze zlata o ryzosti 999,9. 'Z toho pět tisíc kusů je v běžném a deset tisíc kusů ve špičkovém provedení. Liší se povrchovou úpravou a provedením hrany. Mince vyrazila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou,' vysvětlila mluvčí ČNB.

Nominální hodnota mince je 5 000 Kč, avšak její prodejní cena je podstatně vyšší. 'Cena mince zohledňuje aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou,' dodala Petra Vlčková. Minci lze zakoupit pouze u vybraných smluvních partnerů, protože ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje.

Cyklus 'Městské památkové rezervace' představuje deset historických měst v České republice. Vedle Olomouce jsou již vydány mince s motivy měst jako Cheb, Jihlava, Mikulov, Litoměřice, Kroměříž a Hradec Králové. 'Na podzim ČNB vydá zlatou minci s motivy Moravské Třebové a v roce 2025 cyklus doplní Štramberk a Tábor,' prozradila Vlčková.

Kultní význam Olomouce jako bývalého královského města se odráží v jeho bohaté architektuře, do které patří kostely, chrámy a rezidenční paláce, staré univerzitní budovy a radnice. Tyto architektonické památky spolu s honosnými měšťanskými domy na hlavních náměstích a ulicích dodávají historickému jádru města charakter významného kulturního centra,' uzavřela mluvčí ČNB.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy