Druhý ročník hackathonu zaměřeného na zlepšení regionu je opět tady

Olomoucký kraj společně s Univerzitou Palackého a městem Olomouc pořádá druhý ročník hackathonu "Když data promluví". Cílem této akce, konané od 18. do 20. října, je zapojit veřejnost do tvorby inovativních projektů zaměřených na zlepšení kvality života v regionu.


Druhý ročník hackathonu s názvem 'Když data promluví' se letos vrací a opět slibuje širokou platformu pro tvorbu inovativních projektů. Akce, kterou spolupořádají Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc a Katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, proběhne ve dnech 18. až 20. října ve Vědeckotechnickém parku UP Envelopa Hub.

„Po úspěšném prvním ročníku jsme se okamžitě pustili do příprav dalšího. Byli jsme nadšeni kreativitou, nápady a entuziasmem účastníků. Letos jsme se zaměřili na zlepšení infrastruktury, rozšíření databáze a optimalizaci programu,“ uvedl Jakub Koníček z Katedry geoinformatiky, jeden z organizátorů hackathonu.

Podobně jako loni, i letos mohou účastníci pracovat individuálně nebo v týmech na vlastních projektech, nebo se inspirovat navrženými tématy. Mezi ně patří například 'Bezpečná a udržitelná univerzita', 'Adaptace města Olomouc na klimatickou změnu' a 'Atraktivita Olomouckého kraje v oblasti vědy, výzkumu a inovací'.

„Podporovat projekty, které přinášejí benefit veřejnému sektoru v Olomouci a jeho okolí, je vždy důležité. Letos jsme pro účastníky připravili řadu odborných přednášek a mentoringů,“ prozradil náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Novinkou letošního ročníku je možnost využití umělé inteligence při práci na projektech. „Doufáme, že se nám podaří nalákat mladé talenty se spoustou nových nápadů. Těšíme se na jejich inovativní řešení,“ uvedl Petr Lysek, krajský radní pro IT, Smart regionu a investic.

Registrace týmů končí 4. října, jednotlivci se mohou přihlásit do 11. října. „Jsem velmi rád, že různorodé organizace, jako jsou Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc a Univerzita Palackého, dokáží spolupracovat na takových projektech. Díky tomu můžeme dále rozvíjet region,“ dodal Jiří Šafránek, vedoucí odboru informačních technologií Olomouckého kraje.

Účastníci se mohou těšit na zajímavé ceny včetně finančních odměn ve formě stipendií a voucherů, které přesahují hodnotu 100 000 Kč, a dále na vzdělávací a mentorské vouchery pro finální realizaci projektů či věcné ceny.

Slovo hackathon je složeninou slov 'hack' a 'maraton', což vyjadřuje kombinaci programovacích výzev s vytrvalostí. Tato třídenní akce je skvělou příležitostí nejen pro technologické nadšence, ale také pro všechny, kdo chtějí přispět k rozvoji svého regionu a spolupracovat na projektech, které mohou mít reálný dopad.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy