Ministr Síkela: Při nedostatku plynu nám novela umožní krátkodobě ponechat v provozu uhelné elektrárny

Dodávky plynu do České republiky jsou v současné době stabilní a bez výpadků.


Tuzemské zásobníky jsou naplněny ze 66 procent, je v nich 2,22 miliardy metrů krychlových plynu. Nelze ale vyloučit, že se dodávky ruského plynu do ČR omezí nebo úplně přeruší. Vláda ve středu schválila novelu energetického zákona, která umožní vyhlášení takzvaného předcházení stavu nouze v teplárenství.

„Novela umožní například nechat krátkodobě v provozu některé uhelné teplárny, jejichž činnost by se jinak musela z důvodu plnění emisních limitů v příštím roce omezovat,“ uvedl po jednání krizového štábu MPO ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodal: „Já těmto opatřením říkám airbagy. Jsou ve vašem autě a doufáte, že je nebudete muset použít. Ale když jsou potřeba, jste rádi, že je v tom autě máte.“

Krizového štábu se v pátek na MPO zúčastnili zástupci firem ČEPS, Net4Gas, ČEZ, OTE, Správy státních hmotných rezerv či Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Česká republika patří v Evropě mezi země, které plynové zásobníky plní nejrychleji. Přesto chci apelovat na obchodníky, aby v nákupech plynu pokračovali a ideálně i zrychlili,“ uvedl ministr Síkela a dodal: „Náš postup lze shrnout tak, že doufáme v ten nejlepší scénář, ale připravujeme se na ten nejhorší. Myslím, že tento postup by měl zvolit každý z nás, každá domácnost, každá firma a začít se už teď soustředit na vlastní úspory a úsporná opatření. To je totiž ta nejsilnější zbraň, kterou nyní v této energetické válce máme.“

Okolní země hlásí pokles dodávek plynu, což opět výrazně navýšilo jeho ceny. Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol tento týden vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během této zimy.

Cílem změny energetického zákona, konkrétně paragrafu 88, je to, aby v případě výpadků dodávek plynu bylo možné nahradit dodávky tepla vyrobeného z plynu prostřednictvím uhelných elektráren. Novela zároveň vymezuje přesné podmínky, za kterých se může předcházení stavu nouze v teplárenství vyhlásit. Také platí, že na tuto novelu musí navázat úprava legislativy ze strany Ministerstva životního prostředí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy