Muzeum umění získalo Diamant, výraznou plastiku Victora Vasarelyho

Prostorově výraznou trojrozměrnou plastiku světoznámého maďarsko-francouzského výtvarníka Victora Vasarelyho (1906 - 1997) nazvanou Diamant získalo Muzeum umění Olomouc.


Proslulý malíř, kreslíř, grafik, sochař a autor četných realizací v oblasti užitého umění a realizací do architektury v mnoha zemích Evropy, je považován za otce op artu, jednoho ze zásadních uměleckých směrů druhé poloviny 20. století.

„Plastika Diamant je součástí akvizičního programu Muzea umění v Olomouci koncipovaného s ohledem na přípravu expozice Středoevropského fóra (SEFO), kde by tato atraktivní plastika sehrávala dominantní roli nejen svým rozměrem, ale především svojí originalitou a výtvarnou kvalitou,“ říká zástupkyně ředitele MUO Gina Renotiere, která zastupuje muzeum při jednáních s Pierrem Vasarelym, jediným vlastníkem a správcem autorských práv Victora Vasarelyho.

Díla maďarsko-francouzského výtvarníka obdivují návštěvníci významných světových muzeí a galerií (Museum of Fine Arts v Bostonu, Tate Gallery v Londýně, Fine Arts Museum v San Franciscu ad.). V České republice vlastní největší sbírku Vasarelyho prací právě Muzeum umění Olomouc, které od roku 2006 systematicky doplňuje kolekce středoevropského umění pro plánovanou expozici SEFO. Ve sbírkách muzea je momentálně třiatřicet Vasarelyho grafik, jeden obraz, jedna tapisérie realizovaná v královské manufaktuře Aubusson a bezmála dva a půl metru vysoká plastika TER-F2. Nejnovější akvizicí MUO je právě plastika Diamant. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
07.05.2021 09:40




0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy