Náročná sezona pro pálenice: Daňový tlak, neúroda a rostoucí ceny

Pěstitelské pálenice čelí složité situaci. Nejenže letošní úroda meruněk zdecimovaná mrazem přináší nedostatek surovin, ale zvyšující se daně a náklady na provoz nutí mnohé majitele zdražovat. Přestože některé pálenice dokáží přežít díky pozdní úrodě jablek a švestek, jiné se rozhodly provoz uzavřít. Co bude s tímto tradičním řemeslem dál?


Pěstitelské pálenice se letos potýkají s těžkou sezonou, která zkouší jejich odolnost i trpělivost. Majitelé čelí rostoucímu tlaku ze strany státu, který neustále zvyšuje spotřební daň z alkoholu, což je nutí zvedat ceny pro zákazníky. Současně je letošní úroda výrazně ovlivněna nepříznivými mrazy, které zničily většinu meruněk a dalších raných plodů. Přesto se někteří provozovatelé snaží najít způsoby, jak přežít, a to zejména díky pozdnímu ovoci, jako jsou jablka a švestky.

„Sezona začala špatně, protože nebyly meruňky, ale díky jablkům a švestkám snad budeme mít co pálit,“ říká Jan Valenta z Hanácké pálenice. Valenta rovněž zdůrazňuje, že i přes obtíže se podařilo snížit náklady na energie díky změně dodavatele plynu. „Letos jsme šli s náklady na energie o dvacet procent dolů, což je alespoň nějaká dobrá zpráva pro naše zákazníky,“ dodává.

Naopak Lenka Najmanová, která vedla malou pálenici ve Zvoli na Šumpersku, se rozhodla provoz uzavřít. „Musela jsem začít dělat jinou práci, protože pálení už mě neuživilo. Po loňské neúrodě a letošních mrazech už to prostě dál nešlo,“ vysvětluje Najmanová, která se rozhodla přijmout stabilní zaměstnání. Její rozhodnutí je však součástí širšího trendu, který postihuje mnoho malých pěstitelských pálenic.

Zvyšující se daň na alkohol a rostoucí náklady na opravy a údržbu kotlů přivádí mnoho majitelů k rozhodnutí své podniky zavřít. Richard Nosek z bludovské palírny si všímá, že stále více palíren je na prodej, a to zejména proto, že mladší generace nemá o toto tradiční řemeslo zájem. „Mistři palírníci jsou většinou starší lidé a mladí k tomu nemají vztah, proto řemeslo často nepřechází na další generaci,“ uvádí Nosek.

Pro některé regiony, jako je severní Morava, kde má pěstitelské pálení hluboké kořeny, však nadále zůstává poptávka. „Na Uničovsku máme v každé vesnici alespoň dvě palírny,“ říká Pavel Krestýn z pálenice v Šumvaldu, který i přes rostoucí náklady stále drží nízkou cenu za litr pálenky. „Zatím jsem zdražení daně do ceny nepromítl, ale pokud se bude daň dál zvyšovat, budu muset,“ přiznává.

Další problém, který palírníky trápí, je rostoucí černý trh. „Zdražování a vysoké daně vedou k tomu, že lidé začínají pálit načerno,“ varuje David Malík z palírny v Mrsklesích. Tato situace může mít neblahé důsledky pro celý trh s alkoholem a rizika spojená s nelegálním pálením, jako byla metanolová aféra v roce 2012, jsou znovu aktuální.

Na druhé straně však některé pálenice na nedostatek zákazníků netrpí. „Po zavření několika okolních palíren k nám zákazníci přešli,“ uvádí Radek Skipala z přerovské pálenice. Díky specializaci na další produkty, jako jsou bylinné likéry nebo destiláty na whisky, se některé podniky dokáží udržet i přes obtíže, které trh s pěstitelským pálením momentálně prochází.

Celní úřady pro Olomoucký kraj potvrzují, že počet pěstitelských pálenic v regionu je stále vysoký, ale situace je napjatá. „Zatím nemáme potvrzené uzavírání většího počtu palíren, ale sezona teprve začala,“ uvedl mluvčí úřadu David Kubenz.

Budoucnost pěstitelských pálenic je tak nejistá. Pokud bude stát nadále zvyšovat daně a nevytvoří podmínky pro udržitelný provoz, hrozí, že tradice domácího pálení v Česku pomalu vymizí nebo se přesune do nelegální sféry.

Zdroj obrázku: Freepik.com



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy