Nová černá skládka na Jesenicku: Pokuty až 10 milionů

Nezákonné skládky na Jesenicku opět vzbuzují pozornost. Odbor životního prostředí objevil novou černou skládku složenou hlavně z podlahových krytin a stavebního materiálu. Fyzickým osobám hrozí pokuta až sto tisíc korun, právnickým až deset milionů.


Nezákonné skládky na Jesenicku opět poutají pozornost radnice. Odbor životního prostředí zachytil novou černou skládku, složenou především z vytrhaných podlahových krytin a jiného stavebního materiálu, pravděpodobně pocházejícího z rekonstrukce bytu nebo domu. Podle slov Matěje Podholy z jesenické radnice tento druh odpadu tvoří většinu černých skládek v oblasti.

„Nejčastěji jde o stavební materiál a odpad z rekonstrukcí, včetně pneumatik a objemného odpadu,“ uvádí Podhola. Ročně se na Jesenicku jedná o několik případů, ale dopadení původců je vzácné a mnoho vyšetřování končí neúspěšně. Fyzickým osobám hrozí pokuta až do výše sto tisíc korun, zatímco právnické osoby mohou čelit sankci až deset milionů.

Podle Podholy likvidaci odpadu obvykle hradí majitel pozemku, kterým jsou ve většině případů Lesy ČR. Ty mají právo vymáhat náklady na likvidaci od původce, pokud je identifikován. V Šumperku se loni řešily dva velké případy, letos zatím žádný. „Bohužel se nedaří identifikovat původce černých skládek,“ doplňuje mluvčí Bohuslav Vondruška.

V Prostějově je situace mnohem horší. V loňském roce se tam řešilo odstranění přibližně padesáti nelegálních skládek, letos je to zatím dvacet. Podle mluvčí magistrátu Aleny Vrtalové většinu příčin tvoří odpad po bezdomovcích. Město černé skládky uklidí co nejdříve, ale problematické jsou skládky na pozemcích, které městu nepatří. „Pokud majitelé pozemků neuklízí rychle, odpad se začne hromadit,“ vysvětluje Vrtalová.

V Olomouci byla loni evidována rekordní čísla: 153 černých skládek, letos zatím 69. „Ve skutečnosti je těchto skládek více, protože menší a dostupné jsou uklízeny při běžném svozu odpadu,“ říká mluvčí magistrátu Pavel Konečný. Loni městská policie podala 13 podnětů k zahájení přestupkového řízení.

Lesy ČR také čelí problémům s nelegálním odpadem, i když méně než před deseti nebo dvaceti lety. Eva Jouklová uvádí, že ročně evidují průměrně 300 až 350 případů v celé ČR. Často to jsou hromady odpadu v lesích na okraji měst a obcí. „Menší skládky bez nebezpečného odpadu odstraníme okamžitě. Větší musí likvidovat specializovaná firma,“ dodává Jouklová.

Nejčastější odpad v lesích zahrnuje pneumatiky, starý nábytek, matrace, oblečení, části karoserií a vyřazené elektrospotřebiče, ale také plasty a skleněné lahve.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy