Nová sada otázek v autoškolách míří hlavně na bezpečnou vzdálenost a věnování se řízení

Bezpečná vzdálenost mezi vozidly, věnování se řízení, specifika podzimní jízdy nebo návrat dětí do škol.


Právě na tyto oblasti se zaměřuje nová sada otázek pro testy v autoškolách, kterou dnes představili zástupci Ministerstva dopravy a Asociace autoškol. Kromě toho prezentovali také nový koncept otázek, které tvoří nejen paragrafy, ale také zásady bezpečné jízdy. Zhodnotili rovněž dosavadní zkušenosti s novým typem otázek.

„Představujeme již čtvrtou sadu nových otázek, se kterou se žadatelé o řidičský průkaz budou v autoškolách potkávat od 24. října. Zaměřují se hlavně na dodržování dvousekundové bezpečné vzdálenosti a věnování se řízení. Zmiňují také situace, které přicházejí nyní na podzim, kdy řízení auta může ovlivnit například zhoršená viditelnost nebo vlhká vozovka. Díky novým otázkám budou nastávající řidiči na tyto situace lépe připraveni a naučí se je zvládat,“ říká Milan Janda z Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Nový systém otázek používají autoškoly už rok. Celkově, i s dnešní sadou, využívají 125 statických a 20 dynamických otázek nové generace. Mezi nejčastěji špatně zodpovězenou dynamickou otázkou byla ta týkající se tématu, jak může motocyklista předjíždět v koloně. Nejčastěji špatně zodpovězená statická otázka se pak zaměřuje na nadřazenosti světelných signálů nad dopravním značením.

Na druhé straně nejčastěji správně zodpovězená statická otázka se týkala pravidel pro přecházení na přechodu pro chodce. U dynamických otázek uchazeči o řidičský průkaz nejčastěji správně odpovídali na předvídání rizik při jízdě na hlavní silnici.  

„Získané statistiky Ministerstva dopravy využijeme při vzdělávání učitelů autoškol, kteří budou dále přenášet tyto své poznatky žadatelům o řidičské průkazy. Tyto údaje jsou pro nás důležité,“ zdůrazňuje místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

Nová generace otázek

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění probíhají na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají uchazeči on-line v systému Ministerstva dopravy. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách. 

Testy jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění (noveotazky.cz). Jde o sadu textových a animovaných dopravních otázek pro zkoušky v autoškolách, které postupně nasazujeme do ostrých testů. Jejich novou generaci si na webu noveotazky.cz může vyzkoušet každý. Kompletní sady otázek, včetně původních, jsou dostupné na veřejné části aplikace webu Ministerstva dopravy Testy (mdcr.cz).

S testovými otázkami ke zkouškám v autoškole se ročně setká až 120 tisíc zájemců o řidičské oprávnění, kterým se snažíme zařazením těchto nových sad představit aktuální trendy v každodenním provozu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy