Olomouc ocenila osobnosti a instituce roku 2023

Článek Ceny města Olomouce 2023 popisuje udělení ocenění významným osobnostem za jejich přínosy ve vědecké, kulturní, sportovní a společenské oblasti. Mezi oceněnými jsou Pavel Hekela, Miroslava Hellová, Milan Kolář a Jiří Švancara.


Pracovní skupina pro udělování Ceny města Olomouce tentokrát posuzovala celkem 33 návrhů, které předložili občané a různé instituce. Projednávání nominovaných bylo náročné, avšak jednoznačné pro nadbytek kvalitních kandidátů. „Jsem potěšen, že jsme mohli ocenit osobnosti, které si díky svým příběhům a přínosům zaslouží být zapsány do historie našeho města,“ uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Pavel Hekela, dlouholetý ředitel Českého rozhlasu Olomouc, herec, režisér a bývalý šéf Moravského divadla, byl jedním z oceněných letos. „Tato pocta je pro mě velkým uznáním a zadostiučiněním. V oblasti kultury působím už padesát let, a cením si tohoto ocenění o to více,“ sdělil Hekela, který svůj největší přínos vidí v časech, kdy Český rozhlas byl pro mnohé jediným dostupným zdrojem informací během velkých povodní.

Kulturu ocenila sbormistryně

Za přínos v oblasti kultury byla oceněna Miroslava Hellová, sbormistryně opery a operety Moravského divadla Olomouc. Celý svůj profesní život zasvětila této činnosti a letos uzavírá svou kariéru odchodem do penze. K divadlu přišla hned po ukončení studia na olomoucké katedře hudebních věd a výchovy. Její první koncertní představení byla „Prodaná nevěsta“, kterou nyní opět zkouší v rámci Roku české hudby.

Úspěšné reprezentace v oblasti sportu

Mezi úspěšnými sportovci Olomouckého kraje byli oceněni fotbalisté Sigmy Olomouc a mladý mistr světa v kanoistice. Výjimečné sportovní úspěchy získal také Jiří Švancara, psovod a trojnásobný mistr světa v bikejöringu. 'Jeho individuální úspěchy dokazují schopnost propojit náročnou práci s vášní. Česká kynologie, včetně té služební, patří díky němu k světové špičce,' upozornila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Přínos ve vědě a výzkumu

V oblasti vědy a výzkumu byl oceněn Milan Kolář, děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého a přednosta Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc. Jako přední odborník v mikrobiologii a infekčním lékařství se věnoval své práci přes čtyřicet let, a přestože původně zvažoval studium historie, medicína se stala jeho životním zaměřením.

Za Počin roku 2023 byla oceněna Fakultní nemocnice Olomouc za otevření Centra zdraví a prevence, a také Vědecká knihovna za transformaci olomoucké dominanty – „Červeného kostela“ – v komunitní centrum s koncertním a přednáškovým sálem.

Diskuse a kritika

Udělování cen se letos neobešlo bez kritiky. Někteří opoziční zastupitelé vyjádřili nespokojenost s tím, že nebyli pozváni na ceremoniál kvůli omezené kapacitě zvoleného sálu. 'Je to pro městské zastupitelstvo neprofesionální a nedůstojné,' uvedla místopředsedkyně klubu SPOLU Dominika Kovaříková.

Náměstek primátora Viktor Tichák však reagoval s omluvou a vysvětloval, že pozvánky byly rozeslány všem předsedům zastupitelských klubů a dalším významným osobnostem, ale šlo o pragmatické rozhodnutí úředníka.

Od roku 1998 získalo Cenu města Olomouce více než 120 osobností, a letošní ročník ukázal nejen na kulturní a vědecké přínosy, ale také na výjimečné sportovní úspěchy a společenský přínos pro město a jeho obyvatele.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy