Podvodníci jsou neustále důmyslní

OLOMOUC - Neznámí pachatelé pod smyšlenou legendou přesvědčili 60letou ženu, aby vložila své peníze do bitcoinmatu.




V úterý 16. dubna se na policii obrátila 60letá žena z Olomouce, která se stala obětí podvodu.

Téhož dne ráno přijala hovor od neznámého muže, který se přestavil jako pracovník banky. Muž ženě tvrdil, že na jejich pobočce v Brně někdo na její občanský průkaz žádá o úvěr. Na to mu žena odpověděla, že o žádný úvěr nežádala, občanský průkaz má u sebe a u jejich banky ani nemá účet. Pod touto záminkou od ní muž vylákal název její banky, ze které jí vzápětí volal další muž, který se představil jako pracovník banky, u které má žena účet, a vzniklou situaci jí vysvětlil. Následně poškozenou kontaktoval další muž, který tvrdil, že je bezpečnostní technik její banky a nabídl jí několik možností řešení. Žena nakonec souhlasila s uložením hotovosti do depozitu. V obavách o své peníze podvodníkovi ještě zmínila další účet u jiné banky. Poškozená z výše uvedených účtů následně na pokyn podvodníka vybrala hotovost ve výši 400 000 Kč. Podvodník ženu neustále instruoval po telefonu a navedl ji k bitcoinmatu v Olomouci. Dle jeho instrukcí začala postupně vkládat vybranou hotovost. Poté, co vložila 61 000 Kč, ženě došlo, že by se mohla stát obětí podvodu a zavolala na linku 158.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

V obdobných případech se podvodníci snaží oběť vystavit časovému presu a obavě o své peníze. Apelujeme na občany, že banky tímto způsobem s klienty nikdy nekomunikují a už vůbec nepožadují vkládání či přeposílání peněz na jiné účty.
V případě, že Vás kontaktuje údajný pracovník banky, který se Vás snaží přesvědčit o napadeném účtu, raději telefonát ukončete a ihned kontaktujte oficiální infolinku banky nebo navštivte osobně bankovní pobočku.

prap. Mgr. Ivana Skoupilová
17. dubna 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.04.2024 10:03



0 +
 
Řemesko je OK

Hlavní zprávy