Přerovští policisté nacvičovali zásah proti útočníkům v Městském domě

Policisté v Přerově nacvičovali zásah proti fiktivním útočníkům v Městském domě. Po vstupu do budovy zjistili, že jde o nácvik, nacházeli útočníky, evakuovali studenty a ošetřovali zraněné. Celá akce byla přísně tajná. Během cvičení bylo uzavřeno okolí budovy, což trvalo několik hodin.


Podle scénáře cvičení se dva útočníci dostali do sálu Městského domu a začali střílet do studentů, kteří se zde účastnili koncertu. Po obdržení hlášení o incidentu na místo postupně přijížděli policisté. Po vstupu do vestibulu předávali své zbraně a fasovali atrapy, přičemž až zde zjišťovali, že se jedná o nácvik.

Těžkooděnci během několika minut zajistili oba útočníky, zatímco další policisté evakuovali studenty a vynášeli zraněné. Ve vestibulu na zemi ležely dvě figurantky, budoucí policistky. 'Zajímavá zkušenost, zjistit to z druhé strany a pochopit, jak se ti lidé musí cítit,' sdělila strážmistryně Rejmontová. 'Je to velmi stresující situace a bylo zajímavé si to vyzkoušet,' dodala její kolegyně, strážmistryně Jarkovská.

Policisté během cvičení uzavřeli celý prostor centra, aby zajistili bezpečnost. Přes pásky neprojelo jediné vozidlo a neprošel žádný člověk. Paní Irena, která nemohla dostat do své kanceláře, to komentovala klidně: 'Vůbec, ale je to v pořádku.'

Podobně pohotově reagovala i paní Jiřina, prodavačka v lahůdkách. 'Nejdříve jsme se s kolegy obávali, protože jsme slyšeli od zákazníka, že se někde střílelo. Ale pak jsme zjistili, že jde o cvičení, a to nás uklidnilo,' popsala situaci.

Celá akce byla připravovaná v utajení. 'Tato cvičení provádíme i v předchozích letech. Příprava probíhala v nejvyšším utajení, abychom byli schopni ve vzájemné spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému zvládnout podobné situace,' řekl ředitel přerovské republikové policie Martin Crha.

Vyhodnocení cvičení bude trvat několik dní a podle policie budou podobné akce organizovány i v dalších městech v Olomouckém kraji.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024