První krajská škola pro děti s autismem otevřena v Olomouci

V Olomouckém kraji byla otevřena první krajská základní škola pro děti s autismem v Olomouci, na ulici Táboritů. Škola disponuje sedmi třídami pro 45 žáků a speciálními místnostmi pro ergoterapii, muzikoterapii a snoezelen. Každá třída má tři pedagogy pro individuální přístup.


V Olomouckém kraji se dočkali velké novinky ve vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra (PAS). Ve městě Olomouc právě otevřela své brány nová krajská základní škola, která se specializuje na žáky s autismem. Tato škola, umístěná na ulici Táboritů v městské části Bělidla, je odloučeným pracovištěm Základní školy Šternberk a je první svého druhu v celém Olomouckém kraji.

„Jako zřizovatelé této školy jsme investovali tři miliony korun. Otevření specializovaných tříd pro žáky s autismem je reakcí na rostoucí počet dětí s touto poruchou a problémy s jejich umisťováním do běžných škol,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Škola nabízí vzdělání pro 45 žáků v sedmi třídách a zahrnuje také přípravný stupeň pro předškolní děti ve věku od 5 do 8 let. Budova je vybavena moderními individuálními učebnami, speciálními dílnami na ergoterapii a muzikoterapii a místnostmi snoezelen, které poskytují relaxační a interakční prostředí.

Krajský radní pro školství Aleš Jakubec dodal: „Škola je zaměřena na žáky s těžkou formou autismu, kteří nemohou být integrováni do běžných základních škol. Každá třída má minimálně tři pedagogy pro maximálně šest dětí, což umožňuje individuální přístup ke každému žákovi. Otevřením jsme vyhověli dlouhodobým žádostem rodičů.“

Pedagogové v nové škole pracují s metodami a technikami, které jsou pro děti s PAS nejefektivnější, s cílem podpořit jejich komunikační dovednosti, sociální interakce a samostatnost. „Kromě kvalitního vzdělání se zde děti budou moci rozvíjet i sociálně, a to v příjemném a bezpečném prostředí,“ doplnil náměstek hejtmana pro sociální oblast Ivo Slavotínek.

Nový školní rok tak přináší významný posun v péči a vzdělávání dětí s autismem v Olomouckém kraji. Škola v Olomouci je teprve druhým zařízením svého druhu v České republice, první byla otevřena v Brně. Vedle vzdělávání se škola zaměřuje také na poskytování podpory rodinám dětí s autismem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy