Tajemství Olomouckého podzemí: Sklepy a chodby z jiného světa

Olomoucké podzemí skrývá historická sklepení a chodby pod měšťanskými domy, kostely či významnými budovami. Výjimkou, přístupnou veřejnosti, je sklep v Denisově ulici. Speciální jsou minérské naslouchací chodby z 18. století pod sady, původně vojenské, později kryty.


Většina historických měst se pyšní nejen nádhernými budovami, ale také skrytými podzemními prostory. Olomouc není výjimkou a její podzemí ukrývá fascinující labyrint sklepení a chodeb. Pod měšťanskými domy v historickém jádru města se nachází na dvě stě sklepů, přičemž ty na Horním a Dolním náměstí pocházejí ze 14. a 15. století. Přestože tyto prostory většinou nejsou přístupné veřejnosti, existují výjimky jako sklep v Denisově ulici, který se může pochlubit mramorovou podlahou a křišťálovými lustry.

Podzemní chodby lze nalézt také pod významnými stavbami jako jsou kostel svatého Mořice, kostel svatého Michala a dům U Zlatého jelena. Tyto lokality jsou však zpřístupněny pouze několikrát ročně, což znamená, že město Olomouc až dosud neorganizuje pravidelné prohlídky. Mapa olomouckého podzemí z roku 2019 vyzdvihuje mezi nejzajímavějšími místy také dům U Černého psa, lapidárium pod kostelem Panny Marie Sněžné a Sarkandrovu kapli, kryptu v dómu svatého Václava, podzemí Masných krámů nebo Klášterní Hradisko, která jsou ovšem běžné veřejnosti zcela nepřístupná.

Speciální kapitolou olomouckého podzemí jsou minérské naslouchací chodby. Tento komplikovaný systém byl postaven v 18. století pod Čechovými a Smetanovými sady na nejvíce zranitelném místě olomouckého opevnění. Chodby vznikly jako obranné opatření proti případnému pokusu nepřátel prokopat se podzemím do pevnosti nebo umístit výbušninu. Vojáci v nich naslouchali, zda se protivník nepokouší prohrabat. Zajímavostí je, že zvuky bylo možné slyšet až na vzdálenost dvaceti metrů. V dobách protektorátu sloužily tyto chodby jako kryty a elektřina sem byla zavedena v padesátých letech minulého století.

Olomoucké podzemí tak není jen svědkem bohaté historie, ale také ukrývá příběhy a technická řešení, která fascinují nejen příznivce vojenské historie. Ačkoliv se většina podzemních prostor nedostane na oči veřejnosti, představují významnou součást kulturního dědictví města a jejich tajemství čekají na další objevení a prozkoumání.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy