Unikátní výstava masožravých rostlin láká na vzácné exempláře

Výstava se zaměřuje na vodní masožravé rostliny a nabízí návštěvníkům pohled na vzácné exempláře jako aldrovandku měchýřkatou. K vidění jsou i různé druhy rosnatek z Afriky a Austrálie, masožravé bromélie a heliamfory z Jižní Ameriky. Výstava je zároveň prodejní, s odbornou poradnou pro pěstitele.


Výstava letos zaměřená na vodní masožravé rostliny přináší sběratelům i milovníkům přírody jedinečný zážitek. Návštěvníci se mohou těšit na vzácnou aldrovandku měchýřkatou, která je mezi masožravými rostlinami skutečnou raritou. Pěstitelka Markéta Aubrechtová, která výstavu spolupořádá, zdůrazňuje, že akce je také prodejní a návštěvníci mohou získat cenné rady ohledně pěstování těchto zajímavých rostlin.

Skleněné vitríny výstaviště zaplnily stovky masožravých rostlin ze všech koutů světa, s výjimkou Antarktidy. Mezi vystavenými exponáty jsou například jedny z největších rosnatek na světě – rosnatka královská z jižní Afriky. Vedle ní se nachází rosnatka kapská, známá svou účinností v boji proti octomilkám. Oba druhy pochází z jižní Afriky a bývají obdivovány pro svou jedinečnou schopnost chytání hmyzu.

Návštěvníci mohou obdivovat i trpasličí rosnatky z Austrálie, které patří mezi nejmenší masožravé rostliny na světě. Mezi exponáty jsou také masožravé bromélie a vzácné heliamfory, které rostou na těžko přístupných Stolových horách Jižní Ameriky. Výstavu doplňují i další rarity, jako je slavná mucholapka podivná, známá svým bleskurychlým pohybem při lapání hmyzích obětí.

Masožravé rostliny loví kořist pomocí různých strategií. Některé, jako mucholapka podivná, mají speciální pasti, které se rychle uzavřou po přistání hmyzu. Jiné druhy zase využívají lepivé pasti nebo gravitační pasti, do kterých hmyz spadne. Tyto rostliny lákají svou kořist sladkou vůní sacharidů a často i červeným zabarvením listů ve tvaru trubice.

Výstava ukazuje i některé masožravky, které nepohrdnou větším soustem. Například láčkovky na Borneu mohou vytvářet až 70 centimetrů dlouhé pasti ve tvaru konviček, které pojmou až dva litry trávicí kapaliny. Tyto pasti jsou schopné chytit i větší živočichy, jako jsou ještěrky, žáby nebo menší hlodavci.

Zajímavostí je, že některé masožravé rostliny rostou přímo na zemi, zatímco jiné ve vrstvách mechu v korunách stromů či pod vodou. Některé druhy dokonce ukládají své pasti pod zem. Veškeré tyto pasti slouží k lapání hmyzu, ale mohou v nich končit i drobní obratlovci. V České republice roste 13 původních druhů masožravých rostlin a dva kříženci, které dokážou pozřít drobné mušky.

Výstava potrvá až do 9. června a nabídne i jiné botanické kuriozity, jako je citlivka stydlivá, která reaguje na dotek sklápěním listů. Všechny zmíněné druhy včetně citlivky stydlivé budou dostupné k zakoupení na prodejním stánku. Po celou dobu výstavy bude probíhat odborná poradna pro pěstitele, kde návštěvníci získají praktické rady pro úspěšné pěstování masožravek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy