Úspěch českého předsednictví: ukrajinské řidičské průkazy budou uznávat všechny země EU

Evropská unie svým nařízením platným od 27. července pomůže ukrajinským uprchlíkům.


Členské státy sedmadvacítky jim dočasně umožní řídit vozidla s průkazy vydanými na Ukrajině. Toto opatření se týká ukrajinských občanů, kteří ve státech EU pobývají na základě takzvané dočasné ochrany a platí po dobu jejího trvání.

„Tato evropská legislativa odbourává zbytečnou byrokracii a pomáhá v každodenním životě uprchlíků. Jsem rád, že můžeme i takto pomoci ukrajinským občanům na útěku před válkou,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Od zahájení ruské agrese vůči Ukrajině uprchlo do zemí Evropské unie více než pět milionů ukrajinských občanů. Možnost řídit vozidlo na evropských silnicích bez nutnosti opatřit si nový řidičský průkaz jim nejen usnadní každodenní život, ale také otevře dveře ke snadnější sociální i ekonomické integraci v hostitelské zemi. Jedná se o všechny vzory řidičských průkazů, které jsou na území Ukrajiny platné.

Schválené opatření také usnadní agendu úřadům jednotlivých členských států, které by čelily nutnosti vyřídit žádosti o miliony nových řidičských průkazů. V České republice by to například znamenalo možnou výměnu až několika set tisíc těchto dokladů.

Možnost vydávat dočasné průkazy 

Není bez zajímavosti a další novinkou, že členské státy budou moci vydávat dočasné řidičské průkazy občanům Ukrajiny, kteří je ztratili nebo jim byly odcizeny, a to tehdy, pokud dojde k jejich ověření například v ukrajinském elektronickém registru řidičských průkazů.

Nařízení rovněž definuje kroky pro získávání osvědčení profesní způsobilosti pro řidiče autobusů a nákladních vozidel a specifické označení těchto dokumentů. Zde budou muset řidiči podstoupit povinnou doplňkovou přípravu ukončenou testem.

Vydávání dočasných řidičských průkazů i osvědčení profesní způsobilosti je ale  podmíněno přijetím příslušných vnitrostátních právních úprav. Je tedy na rozhodnutí členských států, jestli tyto možnosti do svých národních legislativ zapracují a jaké podmínky vymezí. To se týká i České republiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy