Ve školní jídelně v Určicích na Prostějovsku kuchařka Lucie Jonášová pracuje na přípravě těsta na mazanec, ovšem ve zdravější variantě ze špaldové mouky. „Původní receptura vyžadovala hladkou pšeničnou mouku, ale nyní se snažíme zvolit tu špaldovou kvůli jejím zdravějším vlastnostem,“ uvádí Jonášová. Podle ní není práce se špaldovou moukou o nic složitější, nežli s běžnou moukou.
Nové složení spotřebního koše v Určicích se ovšem neomezuje pouze na pečivo. Školní kuchyně postupně zařazuje nové pokrmy, jako je například zelí z červené řepy. Vedoucí jídelny Romana Slámová uvádí, že jsou nakupovány nové suroviny včetně celozrnných obilovin a různých luštěninových mouk. Tyto suroviny jsou postupně integrovány do jídelníčku, tak aby se s nimi kuchařky naučily pracovat a pokrmy přizpůsobily novým výživovým požadavkům.
Kuchařky se navíc účastní školení zaměřených na osvojení nových receptur a správnou manipulaci s netradičními surovinami. Slámová zmiňuje, že dochází ke snížení podílu masa v jídelníčku, zatímco se zvyšuje množství zeleniny a ovoce. Mezi chystané novinky patří také celozrnné těstoviny, které jsou zatím kombinovány s klasickými, aby si děti na změnu postupně zvykly.
Ministerstvo školství původně plánovalo účinnost nové vyhlášky již od září, nyní se ale návrh nachází ve fázi připomínkového řízení mezi resorty. O finální podobě a platnosti návrhu rozhodne vyřešení připomínek. Pro zájemce o aktuální zprávy (nejen) z regionu jsou k dispozici podcasty ČRo Olomouc.