Vlci devastují chov ovcí u Potštátu: Místní volají po regulaci

Martina Vrbová chová u Potštátu téměř sto ovcí, avšak její chov narušují opakované útoky vlků. První z nich proběhl 11. března a způsobil významné škody. Ani opatření jako pevnější ploty a elektrické ohradníky nejsou dostatečné.


Na pastvinách u Potštátu chová Martina Vrbová téměř sto ovcí. Příběh jejího chovu však bohužel přerušují opakované útoky vlků. První útok se odehrál 11. března a skončil tragicky — jedna ovce byla nalezena s těžkými zraněními. „Ovce ležela u plotu. Byla zčásti sežraná a měla odtrženou přední nohu,“ popsala Vrbová. Další incidenty následovaly, včetně zabití jehněte. Tyto útoky způsobily nejen materiální škody, ale také psychický nátlak na chovatelku.

Opatření ke zvýšení bezpečnosti, jako jsou pevnější a vyšší ploty, instalace elektrických ohradníků a kamer, se ukazují být nedostatečná. „Cítíme obrovskou bezmoc. Vlk dokáže přelézt i přes 1,7 metru vysoký plot a navíc se i podhrabává,“ vysvětluje Vrbová s pocitem zoufalství.

Podle starosty Kozlova, Romana Fotíka, situace ohledně vlků není přirozená. „Není možné, aby se vlci tak rychle rozšířili. Podle mě jsou sem uměle dováženi,“ uvádí Fotík. Podobný názor sdílí i Tomáš Klevar, ředitel lipenské divize vojenských lesů a statků, který by uvítal regulaci těchto predátorů. „Regulace je krok správným směrem pro ochranu hospodářských zvířat a hospodářů,“ říká Klevar.

Na úřední desce kraje je teď návrh opatření k regulaci vlků, který čeká na připomínky do 30. května 2024. „Délka procesu vydání opatření obecné povahy záleží na množství a povaze doručených připomínek a námitek,“ uvedla mluvčí hejtmanství Alena Minxová. Opatření k odchytu a likvidaci problematických vlků již platí v Libereckém a Moravskoslezském kraji a v dalších oblastech se nachází v různé fázi příprav.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy