Mrazy zničily úrodu, pálenky v ohrožení

0

mrazy, ovocné sady, sezóna pálenek, ztráta úrody, nedostatek surovin, blog, zdravetrendy


Mrazy zničily ovocné sady v regionu a ohrožují sezónu pálenek. Někteří pěstitelé hlásí ztrátu poloviny úrody, což může způsobit nedostatek surovin. Představitelé pálenic očekávají další špatnou sezónu po loňských nepřízních. Některá místa však hlásí menší škody a optimistické vyhlídky.

Nedávné ničivé mrazy zpustošily ovocné sady a vyvolaly obavy z další slabé sezóny v regionu. Odhady ovocnářů naznačují, že někde padlo za oběť mrazům i více než polovina budoucí úrody.

Představitelé místních pálenic varují před možným nedostatkem surovin pro výrobu pálenek. Například Radek Stloukal, majitel pálenice v Libině na Šumpersku, se obává velmi špatné sezóny. 'V minulosti se sezóny střídaly – jednou špatné, jednou dobré. Po loňském nepříznivém roce nás čeká další špatná sezóna,' uvedl Stloukal.

Jeho sady postihly mrazy značnou měrou. 'Špendlíky a mirabelky jsou zcela ztraceny, stejně jako švestky. Naštěstí nám ještě zbývají nějaká jablka a hrušky,' podotkl Stloukal, s tím že letošní výsledek bude nejspíš horší než loňský.

Richard Jaší, majitel Pálenice Maršíkov na Šumpersku, vidí situaci jen o něco málo lepší než loni. 'Švestky dostaly plný zásah, bez třešní. Naštěstí pozdější odrůdy jablek přežily mrazy relativně dobře,' sdělil Jaší, jehož sezóna začne až v září a které odhaduje jako podprůměrnou.

David Mareth, provozovatel Palírny Písečná na Jesenicku, vysvětlil, že důvody neúrody jsou letos jiné než loni. 'Minulý rok nemrzlo, ale dlouho bylo chladno, takže včely nestihly opylovat květy. Letos sice měly ideální podmínky k opylení, ale mrazy vše zmařily,' poznamenal Mareth, který navíc poukázal na obtížnou situaci s výrobou slivovice a třešňovice.

V jižnějších částech regionu je situace o něco lepší. Pavel Hnilica z Pěstitelské pálenice ve Velkém Týnci odhaduje pokles množství ovoce vhodného k pálení na polovinu. 'Meruňky jsou pryč, ale překvapivě přežily třešně. Co se týče jablek a hrušek, bude jich přibližně polovina. Švestek bude méně,' popsal Hnilica, přičemž sezónu vidí optimističtěji než tu loňskou.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář