Nová škola pro autisty v Olomouci

0

speciální základní škola, děti s autismem, nová pobočka v Olomouci, terapeutické místnosti, příprava na život po škole, blog, region24, zdravetrendy


Nová pobočka speciální základní školy pro děti s autismem se otevře ve stávajícím školním roce v Olomouci. Budova se již připravuje, zakoupí se příčky pro vytvoření menších tříd a vzniknou terapeutické místnosti.

Jiiž se připravuje prostor pro nové pracoviště speciální základní školy, která má momentálně své sídlo ve Šternberku na Olomoucké ulici 76. Zápis do této nové instituce se konal uprostřed dubna a trval tři dny, přičemž zájem byl nečekaně velký.

Podle ředitelky šternberské školy Radky Urbanové Kováčikové, 'do prvních tříd se celkově přihlásilo pouze 28 studentů, protože budeme otevírat jen tři třídy. Rovněž budeme nabízet přípravný stupeň pro předškolní děti, kde budou dvě třídy pro děti ve věku 5 až 8 let. Z celkového počtu 28 studentů se rozhodujeme přesunout několik z nich do jedné třídy ve Šternberku a zbývající tři třídy budou v Olomouci.'

Historie budovy, která je určena pro tuto speciální školu, je dlouhá a již dříve sloužila jako škola. Vzhledem k tomu, že budova bude nyní využívána pro účely speciálního vzdělávání, budou nutné stavební úpravy. Kraj již věnoval tři miliony korun na rozdělení vnitřních prostor.

'V budově jsou velké třídy, takže budeme instalovat příčky, aby se mohly vytvořit menší skupiny čtyř až šesti studentů. Budou zde také terapeutické třídy a speciální odpočinkové místnosti, kde může být jen jedno dítě. Tato škola nebude typicky tradiční školou,' sdělil krajský radní pro školství Aleš Jakubec (TOP 09, zvolený za koalici Spojenci). Bude zde jedna základní škola a jedna speciální základní škola', doplnila Urbanová Kováčiková. Zápis do přípravných tříd bude 13. května.

Škola se zaměřuje na rozvoj základních životních dovedností a schopností postarat se o sebe. Každá třída bude mít buď učitele a dva asistenty, nebo dva učitele a jednoho asistenta. Při dokončení vzdělávání by měli být studenti připraveni na přechod do středního stupně vzdělávání nebo na přechod do života, například do chráněného bydlení nebo podpůrného zaměstnání.

Řada rodičů vyjádřila svou obavu z nedostatku adekvátních škol pro děti s autismem v Olomouci, což vyústilo v nutnost dojíždění do jiných měst. 'Již několik let žádáme o vhodné vzdělávací podmínky pro děti s autismem, které nám zde chyběly. Ne všechny děti mohou být začleněny do běžných základních škol, a to buď vůbec nebo aspoň po jistou dobu, a nabízené speciální vzdělání bylo nedostatečné,' shrnula na webu spolku Jdeme Autistům Naproti Eva Vingrálková.

Nová škola je hlavně určena pro děti s těžkými formami poruchy. Také v Olomouci jsou podmínky podobné. 'Stále čekáme na několik dětí, protože jedním z kritérií vstupu je mít diagnózu poruchy autistického spektra od psychologa nebo psychiatra. Je to často náročné a někteří rodiče musí čekat dlouho, než se dostanou na řadu,' upřesnila Radka Urbanová Kováčiková.

Jakubec také upozornil, že kraj plánuje v budoucnu zvýšit kapacitu školy. 'Jednáme také o místech v mateřských školách. Máme mateřskou školu pro děti s autismem v Olomouci v Blanické ulici, kde je kapacita 15 studentů. Přestože jsme již schválili zvýšení na 30 míst, stále tam nemáme dostatek prostor, takže se zabýváme půdorysnou výstavbou,' uvedl radní.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář