Špačci sužují hřbitov v Prostějově. Radnice zasahuje!

0

hřbitov, znečištění, špačci, prořezávání větví, plašiče ptáků, blog, blogall


Část hřbitova v Prostějově trpí znečištěním kvůli hnízdícím špačkům v hustých stromech. Místní rodiny, jako například manželé Eva a Jaroslav ze Šumperka, si pravidelně stěžují na špinavé hroby. Radnice se rozhodla prořezat větve a umístit plašiče ptáků místo odstranění stromů.

„V této části za polovinou hřbitova, tady ty čtyři pět hrobů, jsou na tom asi nejhůře,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek prostějovského primátora z hnutí Pévéčko. Pospíšil stojí v jedné z alejí prostějovského městského hřbitova, kde ve stromech hnízdí hejna špačků.

Stromy, které poskytují špačkům útočiště, jsou příčinou výrazného znečištění hrobů pod nimi. „Větve jsou husté a ptáci se zdržují zejména v tomto prostoru,“ komentuje Pospíšil situaci s ukázkou na viditelně znečištěné hroby.

K jednomu z těchto hrobů přicházejí manželé Eva a Jaroslav z Šumperka. S sebou nesou čisticí prostředky, kartáč a smeták. „Je to dlouhá cesta, ale chceme, aby hrob vypadalo pěkně. Chodíme sem zhruba jednou za měsíc. Před měsícem byl hrob čistý, ale teď je opět zaneřáděný,“ vysvětluje Jaroslav.

Mnozí vlastníci hrobů si stěžovali na stav radnici a žádali odstranění stromů. Město se ale rozhodlo pro jiný přístup. „Kontaktovali jsme odborníky, kteří doporučili prořezání větví a umístění maket dravců a stříbrných spirál, které se ve větru hýbou a měly by ptáky plašit,“ uvádí Pospíšil.

Jaroslav však zůstává skeptický. „To nepomůže. Možná první dva dny, ale pak to bude zase stejné,“ sdělil své pochybnosti. Vedení města přesto doufá, že se tím podmínky pro hnízdění ptáků nad hroby zhorší a problém se tím vyřeší.

Město nicméně sází na radu odborníků a věří, že opatření, která přijalo, alespoň částečně přispějí k řešení nepříjemné situace. Navzdory skeptickým hlasům tedy zůstává naděje, že se stav hrobů podstatně zlepší.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář