ZPRÁVY Kultura Olomouc

Olomouc sjednocuje divadlo a filharmonii: úspora 11 miliónů ročně

Město Olomouc sloučí Moravské divadlo a Moravskou filharmonii do jedné příspěvkové organizace, což ušetří 11 milionů korun ročně. Investice zvýší o 8 milionů, bez propouštění. Plán schválilo zastupitelstvo, realizace od ledna. Odboráři filharmonie mají obavy.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Přírodní architektura v atelieru Hájek

O víkendu 28. a 29. září bude na Sýpce prezentován odlišný přístup k architektuře a designu. Atelier Hájek, neformální skupina architektů, předvede celostní přírodní stavby ve spolupráci s přírodou.

0

Před měsícem Rebeka Schmidt

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu aktivit pro děti

V Olomouckém kraji je mnoho možností, jak zapojit děti do sportu. Mezi oblíbené patří fotbal, florbal, taneční kroužky a bojová umění jako aikido a judo. Rostoucí zájem je i o střelecké kroužky, gymnastiku, parkour a hobby horsing. Alternativou ke sportu jsou skautské a pionýrské oddíly.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Hradozámecká noc otevře 120 památek po setmění

Hradozámecká noc v Česku nabídne speciální prohlídky a kulturní zážitky na téměř 120 památkách, které zůstanou otevřené i po setmění. Centrální dějiště bude na zámku Konopiště. Akci podpoří jak státní, tak soukromé památky, jako jsou hrady, zámky, kláštery a zahrady.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Povodně na Jesenicku a Šumpersku: Evakuace a tisíc zásahů hasičů

V Olomouckém kraji zasahují záchranné jednotky na 180 místech, hlavně v okolí řek Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Evakuováno bylo 1900 osob, 45 zachráněno. Nouzové ubytování využilo přes 300 lidí. Hasiči zasahovali již tisíckrát, prioritou je evakuace a zajištění kritických míst.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

V olomouckém arcidiecézním muzeu ožívají až tisíc let staré rukopisy

Milovníci historických rukopisů mají jedinečnou příležitost obdivovat umění středověkých písařů v olomouckém arcidiecézním muzeu. Nová výstava představuje vzácné dokumenty staré až tisíc let, které nabízí unikátní pohled do světa středověké literatury a kultury.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Tajemství Olomouckého podzemí: Sklepy a chodby z jiného světa

Olomoucké podzemí skrývá historická sklepení a chodby pod měšťanskými domy, kostely či významnými budovami. Výjimkou, přístupnou veřejnosti, je sklep v Denisově ulici. Speciální jsou minérské naslouchací chodby z 18. století pod sady, původně vojenské, později kryty.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Druhý ročník hackathonu zaměřeného na zlepšení regionu je opět tady

Olomoucký kraj společně s Univerzitou Palackého a městem Olomouc pořádá druhý ročník hackathonu "Když data promluví". Cílem této akce, konané od 18. do 20. října, je zapojit veřejnost do tvorby inovativních projektů zaměřených na zlepšení kvality života v regionu.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Olomoucký kraj zvažuje nové využití pro koupený dům v Dřevohosticích, původně určený pro osoby s postižením

Vedení městyse Dřevohostice na Přerovsku se vymezilo proti postupu olomouckého hejtmanství, které bez předchozího upozornění zakoupilo v obci nemovitost určenou pro osoby s mentálním postižením. Tento záměr narazil na odpor části místních obyvatel.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Nejstarší a nejmenší: dvě unikátní kuchařky na výstavě v Olomouci

Výstava "O umění kuchařském" v olomoucké vědecké knihovně nabízí pohled na historii kulinářství skrze unikátní exponáty. Nechybí nejstarší tištěná kuchařka "De honesta voluptate" z roku 1503 a nejmenší kuchařka z roku 1906 o rozměrech 24x22 mm.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

V Olomouci otevřeli moderní transfuzní centrum

Nově zrekonstruované transfuzní centrum v Olomouci bylo slavnostně otevřeno. Oddělení má moderní vzhled s novou tapetou, přičemž zachovává původní vybavení. Rekonstrukce se líbí i pravidelným dárcům, kteří však postrádají útulnější atmosféru.

0

Před měsícem Lenka Hubingerová

Kasárna prodána za 89,1 mil. Kč: Město, kraj či univerzita mají 30 dní na dorovnání nabídky

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových potvrdil, že do elektronické aukce kasáren se přihlásili dva zájemci. Nejvyšší nabídka byla 89,1 milionu korun. Instituce jako město, kraj a univerzita mají třicet dní na její dorovnání.

0

Před měsícem Michaela Prokopová

Náročná sezona pro pálenice: Daňový tlak, neúroda a rostoucí ceny

Pěstitelské pálenice čelí složité situaci. Nejenže letošní úroda meruněk zdecimovaná mrazem přináší nedostatek surovin, ale zvyšující se daně a náklady na provoz nutí mnohé majitele zdražovat. Přestože některé pálenice dokáží přežít díky pozdní úrodě jablek a švestek, jiné se rozhodly provoz uzavřít. Co bude s tímto tradičním řemeslem dál?

6

Před měsícem Lenka Hubingerová

Olomouc ožívá: Festival „Beyond the Form“ přináší street art a feminní motivy

Festival „Beyond the Form“ oživuje ulice Olomouce od 2. září, představuje různé formy street artu jako land art, muraly, 3D realizace a grafity. Dva ženské umělkyně přinášejí do veřejného prostoru feminní prvky, například malbu na basketbalovém hřišti.

0

Před měsícem Jiří Padevěd
Řemesko je OK