ZPRÁVY Kultura Olomouc

Olomoucký kraj investuje 20 milionů do obnovy kulturních domů

Olomoucké hejtmanství přispěje 20 miliony korun na rekonstrukci kulturního domu v Zábřehu. Projekt iniciovaný krajským radním Janem Žůrkem má modernizovat kulturní domy a zlepšit dostupnost kultury.

0

Před týdnem Jiří Padevěd

Koupání v kašnách: Pokuty až 10 tisíc korun

Atraktivní památky mohou návštěvníci poškodit, například koupáním v kašnách, kde hrozí pokuty až 10 tisíc korun. Voda v kašnách není vhodná ke koupání a může být zdravotně závadná.

0

Před týdnem Adam Wágner

Moravičany: Modernizace úpravny vody zvýšila kapacitu na 1200 m3

Modernizace úpravny vody v Moravičanech přinesla zvýšenou spolehlivost a kapacitu. Nová technologie zjednodušila provoz a zvýšila kapacitu nádrží na 1200 m3. Moravičanské jezero je kvalitním zdrojem pitné vody. Investice dosáhly 60 milionů korun.

0

Před týdnem Michaela Prokopová

Kaolinová těžba: Starosta odmítá, občané nesouhlasí

Starosta Staré Červené Vody Miroslav Frencl oznámil, že aktuálně neprobíhají jednání o těžbě kaolinu. Obec se obává dopadů těžby na místní oblast a nízkých kompenzací. Referendum ve Vidnavě také ukázalo nesouhlas občanů.

0

Před týdnem Jiřina Suchorová

Výstava modelů vojenské techniky ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevírá fascinující výstavu modelů vojenské techniky, která připomíná 80. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii během druhé světové války. Výstava bude k vidění od 14. června do 1. září 2024.

0

Před 2 týdny Jiřina Suchorová

Unikátní studenoválečný bunkr v Přáslavicích otevřený pro veřejnost

V Přáslavicích je během letních prázdnin otevřený bunkr z dob studené války, který návštěvníkům nabízí jedinečný pohled do historie. Prohlídku největšího zpřístupněného bunkru ve střední Evropě můžete absolvovat každý víkend a ve vybrané všední dny.

0

Před 2 týdny Jiří Padevěd

Rekreanti míří na Hanou: Kde je voda čistá a kde hrozí sinice

Letní vedra přilákala rekreanty na Hanou k přírodním vodním nádržím, jako je Plumlovská přehrada či jezero Poděbrady. Kvalita vody je někde problematická kvůli sinicím, jinde naopak výborná. Populární jsou i pískovny jako Náklo nebo biotopy v Otaslavicích.

0

Před 2 týdny Ester Vohradská

Nové cyklotrasy a Jeseníky lákají turisty

Olomoucký kraj připravil na léto spoustu novinek pro turisty, včetně nových cyklotras, gastrozóny na Výstavišti Flora a projektu Jeseníky on-line se sčítači návštěvníků. Podporuje také cestovní ruch investicemi a programy pro seniory a kinematografii. Letní sezóna slibuje mnoho dobrodružství.

0

Před 3 týdny Lenka Hubingerová

Letní kino v Přerově: Deky vpředu, židličky vzadu

Letní filmové večery osvěží kulturní život v Přerově. Projekce se budou konat v parku Michalov, u Laguny a v Předmostí, a každý divák si přinese vlastní sezení. Ti s dekami budou vpředu, s židličkami vzadu.

0

Před 3 týdny Miroslav Pucholt

Nová zahrada v hospicu na Svatém Kopečku díky Věře Zukalové

Nová zahrada v areálu hospice na Svatém Kopečku vznikla díky iniciativě Věry Zukalové ze spolku Dobré místo pro život. Poskytne pohodlný přístup pro klienty hospicu i veřejnost, mimo jiné přes samoobslužnou kavárnu.

0

Před 3 týdny Jiří Padevěd

Hrad Bouzov odhaluje nový prohlídkový okruh s apartmá arcivévody Evžena

Hrad Bouzov nabízí nový prohlídkový okruh s dosud nepřístupnými částmi. Návštěvníci uvidí umělecké předměty a věci denní potřeby Řádu německých rytířů. Hlavním tahákem je apartmá arcivévody Evžena, který dal hradu současný vzhled. Zájemci si mohou prohlédnout i nové exponáty a prostory.

0

Před měsícem Jiří Padevěd

Příroda Litovelského Pomoraví na nových známkách. Perleťovec a volavka teď i na poště!

Nový aršík České pošty zobrazuje přírodní krásy Litovelského Pomoraví, včetně řeky Moravy a lužních lesů. Jsou součástí CHKO, která byla vyhlášena v roce 1990.

0

Před měsícem Ester Vohradská

Přemyslovci znovu naživu. Digitální tváře a pohřební schrány v Olomouci

Arcidiecézní muzeum Olomouc otevírá výstavu "Pochováni byli uprostřed chrámu," která pomocí fotogrammetrie a DNA analýzy představuje digitální rekonstrukce obličejů Přemyslovců.

0

Před měsícem Miroslav Pucholt

Olomoucké školy sbíraly mobily - ZŠ Heyrovského nejúspěšnější

V dubnu letošního roku olomoucké základní školy sbíraly staré a vyřazené mobilní telefony v rámci akce "Odlož mobil ve škole". Podle magistrátu se zapojilo téměř dvacet škol a vybralo mnoho přístrojů.

0

Před měsícem Adam Wágner
Řemesko je OK