Déšť ničí sklizeň chmele v Kokorech

V Kokorech zasáhl pondělní sklizeň chmele déšť, který narušil tzv. dočesnou. Výnosy jsou nízké kvůli extrémnímu suchu a teplu, které způsobily neuzavření šišek. Sklizeň byla podprůměrná. Lenka Kratochvílová informovala, že sklizeň je u konce.


V pondělí ráno skrápěl chmelnice v Kokorech silný déšť. Jeden z posledních úkolů letošní sezóny, tzv. dočesná, byl v plném proudu. Traktory přivážely poslední chmelové liány žateckého poloranného červeňáku na česačku. 'Mysleli jsme, že nás déšť v pondělí ještě nezasáhne, ale ty poslední fůry budeme muset sklízet v dešti. S tím už nic neuděláme. Máme za sebou další rok a teď začneme hodnotit,' uvedl Vladimír Lichnovský, předseda zemědělského družstva Kokory.

Sklizeň v Kokorech bohužel nepřinesla uspokojivé výsledky. 'Podle informací od našich kolegů z celé republiky je obsah hořkých látek nižší. Ani u nás tomu není jinak. Některé chmelnice mají průměrnou úrodu, většina je však podprůměrná. S úrodou nejsme spokojeni, protože kvůli extrémnímu suchu a teplu se šišky neuzavřely, a mnoho jich skončilo v odpadu. Celkově bude výnos podprůměrný,' sdělil Lichnovský.

Tento rok v Kokorech na Přerovsku skončila sklizeň chmele, jak nás informovala Lenka Kratochvílová. Pro Tomáše Dosoudila, ředitele Tršické zemědělské, už déšť nebyl problémem, protože většinu z jeho chmelnic, které zabírají 50 hektarů, měl již sklizenu. Zbývá pouze odrůda sládek. „Obvykle ji sklízíme hned po žateckém poloranném červeňáku, ale letos nám připadalo, že by bylo dobré ji nechat déle, protože šišky byly drobné. Osm hektarů tedy sklidíme příští týden,“ uvedl Dosoudil.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy