Elektronická žádost o řidičský průkaz usnadňuje lidem život již téměř rok

Už téměř rok usnadňuje elektronické podání žádosti o řidičský průkaz život desetitisícům řidičů.


Ministerstvo dopravy nyní za tento projekt převzalo ocenění na 24. ročníku konference ISSS, kde se vyhlašovaly ceny Český zavináč pro nejzajímavější projekty elektronizace veřejné správy v ČR.

Po uplynutí desetileté platnosti si řidičský průkaz musí ročně vyměnit kolem půl milionu řidičů. Od 1. července 2021 mohou ušetřit jednu návštěvu úřadu a vše vyřídit pohodlně online. Od spuštění této služby na Portálu občana ji využilo již více než 25 tisíc žadatelů, přičemž stále přibývá kolem čtyř set žádostí týdně.

„Ocenění resortu neznamená, že můžeme usnout na vavřínech. Cílem ministerstva je nabídnout občanům maximální možné pohodlí při využívání digitálních služeb resortu i do budoucna. Proto již nyní pracujeme na dalších projektech tak, aby občan při vyřizování svých záležitostí musel na úřady co možná nejméně a pokud možno vůbec,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Výměna je zdarma

V rámci ePodání lze žádost poslat s využitím datové schránky elektronicky přes Portál občana. Výměna je zdarma, nový řidičský průkaz si řidič může vyzvednout na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Požádat o nový doklad  je možné nejdříve 90 dnů před koncem jeho platnosti.

Na Portál občana se lze přihlásit například prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu, bankovní identity, eObčanky, nebo datové schránky. Portál zobrazí formulář, na kterém jsou předvyplněny údaje z centrálního registru řidičů. V žádosti si řidič vybere jakýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde si nový řidičský průkaz vyzvedne. Součástí předvyplněných údajů bude i nejaktuálnější fotografie z vybraných registrů státu a digitalizovaný obraz podpisu z posledního řidičského průkazu.

Při podání žádosti je možné nechat se přes SMS nebo e-mail informovat o schválení či zamítnutí žádosti. Do dvaceti dnů přijde také upozornění, že byl doklad vyroben a je připraven k vyzvednutí. Nový řidičský průkaz je možné vyzvednout i na základě ověřené plné moci.

Další rozšíření služby

Ministerstvo dopravy plánuje na podzim tohoto roku další rozšíření této služby o podání žádosti o výměnu řidičského průkazu kvůli odcizení, ztrátě nebo změně údajů. Další chystanou online novinkou jsou tzv. BLESKY, tedy zrychlené vyřízení žádosti do pěti pracovních dnů.

V rámci digitalizace svých agend Ministerstvo dopravy připravuje samostatný Portál dopravy propojený s Portálem občana s důrazem na co největší uživatelskou přívětivost a kvalitu poskytovaných služeb. Na jednom místě zde budou zpřístupněny již digitalizované agendy, k nimž přibydou služby nové. Zmínit lze například životní události spojené s výměnou řidičského průkazu, předvyplňování formulářů z registru silničních vozidel, nové služby týkající se plavidel, leteckých agend a podobně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy