Moravičany: Modernizace úpravny vody zvýšila kapacitu na 1200 m3

Modernizace úpravny vody v Moravičanech přinesla zvýšenou spolehlivost a kapacitu. Nová technologie zjednodušila provoz a zvýšila kapacitu nádrží na 1200 m3. Moravičanské jezero je kvalitním zdrojem pitné vody. Investice dosáhly 60 milionů korun.


Ve zmodernizované strojovně moravičanské úpravny vody se neustále sleduje kvalita vody, její dezinfekce a chod čerpadel. „Kontrolujeme, zda neprobíhají nějaké vibrace nebo jiné problémy,“ vysvětluje vedoucí úpravny Jaroslav Merta, zatímco ukazuje na nová čerpadla, která umožňují pitné vodě proudit do čtyř vodojemů v okolí. Díky novým technologiím je provoz zařízení daleko spolehlivější a zároveň jednodušší. „Navíc je to všechno jednodušší,“ dodává Merta.

Další významnou změnou je zdvojnásobení kapacity akumulačních nádrží, které nyní mohou zadržet 1200 metrů krychlových vody ze studen u Moravičanského jezera. „Region se rychle rozvíjí z hlediska osídlení. Počet obyvatel neustále roste, zejména v Lošticích a Mohelnici, a také průmysl narůstá, což vede ke zvýšené poptávce po vodě,“ vysvětluje Martin Budiš, ředitel společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, která vlastní a provozuje vodovodní síť v regionu.

Podle Budiše Moravičanské jezero patří mezi nejkvalitnější zdroje pitné vody v okolí. „Voda z jezera je velmi kvalitní a chutná a vyžaduje minimální úpravu. O úpravu se staráme především dodatečným chlorováním, aby voda bezpečně dorazila k našim odběratelům a splňovala hygienické normy,“ doplňuje Budiš.

Kromě nových technologií a zvětšení kapacity nádrží podstoupila úpravna vody kompletní rekonstrukci budovy. Celkové náklady na modernizaci přesáhly 60 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy