Obchůdky ve vesnicích získají finanční podporu od kraje

Program Obchůdek zvýšil podporu malých prodejen na venkově vzhledem k velkému zájmu. Hejtman Olomouckého kraje uvedl, že cílem je zajistit dostupnost základních služeb pro obyvatele. Aktuálně byly podpořeny 114 prodejny v obcích do tisíce obyvatel. Celkem je vyčleněno 11 milionů korun, s maximální dotací 100 tisíc na prodejnu.


O podporu z programu Obchůdek je každoročně velký zájem. Letos je zájem o podporu ještě intenzivnější, což vedlo vedení kraje k rozhodnutí navýšit finanční prostředky již v březnu. Tím budou moci být dodatečně podpořeny další desítky prodejen. „Chceme zajistit dostupnost základních služeb pro všechny obyvatele venkova,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a starostové).

Dotační program se zaměřuje na podporu maloobchodních prodejen v obcích s maximálním počtem do tisíce obyvatel. Aktuálně byla schválena podpora pro 114 obchodů. Celkem je v dotačním balíku připraveno sedm milionů a dvě stě tisíc korun, přičemž další tři miliony a osm set tisíc korun přidá ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkově tak na podporu malých prodejen v Olomouckém kraji půjde jedenáct milionů korun. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 100 tisíc korun.

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje Jan Šafařík (Spojenci – KpOK) zdůraznil, že je nezbytné zabránit mizivému výskytu malých prodejen s potravinami na venkově. „Nemůžeme dopustit, aby senioři a další obyvatelé venkova museli za nákupy složitě dojíždět do větších měst,“ dodal Šafařík.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024