Olomoucký kraj zvažuje nové využití pro koupený dům v Dřevohosticích, původně určený pro osoby s postižením

Vedení městyse Dřevohostice na Přerovsku se vymezilo proti postupu olomouckého hejtmanství, které bez předchozího upozornění zakoupilo v obci nemovitost určenou pro osoby s mentálním postižením. Tento záměr narazil na odpor části místních obyvatel.


Olomoucké hejtmanství řeší nový projekt týkající se domu v Dřevohosticích, který byl původně zakoupen za účelem zřízení chráněného bydlení pro mentálně postižené osoby. Tato skutečnost však vzbudila pozornost místních obyvatel i vedení městyse, kteří vyjádřili své obavy a znepokojení ohledně vhodnosti lokality pro takový záměr.

„Dozvěděli jsme se o tom zcela náhodou z úřední desky, což nás nemile překvapilo. Měli jsme za to, že nás kraj bude o svých plánech informovat předem,“ uvedl nezávislý místostarosta Dřevohostic, Stanislav Čížek. Dům se nachází v řadové zástavbě na Sadové ulici, kde již několik rodin žije. „Tento typ nemovitosti nemusí být pro chráněné bydlení vhodný, navíc sousedí s dalšími domy, což by mohlo způsobit nečekané problémy,“ dodal Čížek.

Někteří obyvatelé Sadové ulice se k věci také vyjádřili. „Obávám se, aby vše bylo zajištěno bezpečně. Například při vaření, aby se nestalo něco nepříjemného, co by ovlivnilo i nás,“ zmínila paní Olga. Další obyvatelka, Eva, doplnila: „Nemám nic proti lidem s postižením, ale mám malé děti a některé situace mě znepokojují, například když k nám přicházejí a žádají o peníze.“

Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje, však obavy místních mírní. Upozornil, že chráněné bydlení je určeno pouze pro osoby, které jsou na samostatný život připraveny a jsou schopny žít nezávisle. Přesto kraj začal zvažovat změnu využití domu. „Aktuálně přemýšlíme, zda by nebylo vhodnější dům využít pro transformaci dětských domovů, tedy pro bydlení dětí bez zdravotního postižení,“ uvedl Slavotínek.

Kraj také připravuje podobné projekty chráněného bydlení v dalších městech, včetně Zábřehu, Šumperku, Lipníku nad Bečvou a Senici na Hané. Tyto projekty jsou součástí širšího plánu na rozvoj podpory osob se zdravotním postižením v regionu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy