Pohonné hmoty brzy zlevní!

Ceny benzínu a nafty začínají stagnovat a mohly by dokonce zlevňovat v nadcházejících týdnech. Tento vývoj je dán stabilní situací na trhu ropy a rozhodnutím kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů. Experti doporučují sledovat vývoj na trzích a případně využít příležitost předpokládaných výkyvů cen ropy pro obchodování.


V uplynulém týdnu jsme byli svědky zajímavého vývoje na trhu pohonných hmot. Ceny benzínu a nafty začaly stagnovat a odborníci předpovídají, že v nadcházejících týdnech by mohly dokonce začít zlevňovat. Benzín za poslední týden zdražil o pouhé 3 haléře na 38,43 Kč za litr, zatímco nafta se naopak zlevnila o 3 haléře a nyní dosahuje průměrné ceny 38,62 Kč za litr.

Stabilní situace na trzích pohonných hmot v poslední době je dána především stabilním chodem na trhu ropy. Barel ropy Brent se již od poloviny února pohybuje v koridoru mezi 82 a 84 dolary. Klidná situace je také vidět ve vývoji české koruny, jejíž kurz na páru s eurem se drží kolem úrovně 25,30. Ropě také pomáhá rozhodnutí kartelu OPEC o prodloužení dobrovolných škrtů.

Omezení produkce o 2,2 milionu barelů denně by mělo pokračovat do konce druhého kvartálu, což by mělo mít pozitivní vliv na trh. Největší obavy trhu se naštěstí nenaplnily, a to další prohloubení škrtů. Barel ropy Brent tak zlevnil z 85 na 82 dolarů. Pohonné hmoty by mohly v příštích týdnech začít zlevňovat. Do konce března by ceny nafty i benzínu mohly klesnout o vyšší desítky haléřů, pokud nedojde k neočekávaným událostem.

Otazník však stále visí nad českou korunou - její kurz může výrazně ovlivnit zasedání ECB. V pondělí také bude oznámena inflace za únor, která může způsobit další oslabení koruny, pokud bude nižší než očekávaná úroveň. Experti proto doporučují pečlivě sledovat vývoj na trzích a případně využít příležitost předpokládaných výkyvů cen ropy pro obchodování.

Vývoj cen ropy by mohl být v následujících týdnech relativně stabilní. Kartel OPEC bude i nadále omezovat svoji produkci, v USA se však produkce stále zvyšuje. Snížení poptávky po topném oleji s končící zimou by také mohlo zatlačit na ceny ropy směrem dolů. Americké ropné zásoby rostou rychlým tempem, což může také ovlivnit ceny ropy. Jeho cena však v následujících měsících bude záviset na mnoha faktorech, mezi kterými předně stojí vývoj české koruny nebo situace na světových trzích.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024