Pokuty za IT kartel v Olomouci zrušeny!

Antimonopolní úřad v roce 2022 udělil pokuty sedmi společnostem za IT kartel v Olomouci. Nejvyšší pokuta byla 26,8 milionu korun pro ICZ. Krajský soud však nedávno pokuty zrušil kvůli nepřípustným důkazům. ÚOHS podal kasační stížnost, ale Nejvyšší správní soud ji zamítl, a případ se vrací k ÚOHS k novému projednání.


Antimonopolní úřad rozhodoval o případu v roce 2022, kdy pokutu původně uložil sedmi společnostem: Autocont (nyní Aricoma Systems), Tesco SW, ICZ, Merit Group, Asseco Central Europe, FPO a A-Scan. Nejvyšší pokutu dostala firma ICZ, ve výši 26,8 milionu korun, Merit Group zaplatila 20,15 milionu korun, Asseco 13,5 milionu korun, Autocont 11,4 milionu korun, Tesco SW 6,8 milionu korun a FPO dostala pokutu 405 000 korun. Firma A-Scan, která se rozhodla pro dohodu, obdržela nižší pokutu 232 tisíc korun a nepodala žádný rozklad ani žalobu.

Soud ovšem nedávno zrušil milionové pokuty za IT kartel v Olomouci kvůli nepřípustným důkazům. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny společnosti porušily zákon o ochraně hospodářské soutěže, když si prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací rozdělily veřejné zakázky. Členové kartelu také nezákonně spolupracovali na tvorbě zadání zakázky s cílem ovlivnit výsledek zadávacího řízení tak, aby vítězná nabídka zahrnovala všechny účastníky řízení jako subdodavatele.

Společnosti svůj plán realizovaly tím, že podaly dvě sladěné nabídky, včetně výhodnější nabídky od Autocont CZ (nyní Aricoma Systems), kde byli ostatní účastníci řízení subdodavateli, a krycí nabídky společnosti ICZ. Rozhodnutí předsedy ÚOHS o rozkladu napadlo šest společností žalobou u Krajského soudu v Brně, který letos v únoru rozhodnutí zrušil, neboť některé důkazy označil za nepřípustné. Tyto důkazy používali jak policisté při vyšetřování, tak ÚOHS, kterému byly policií předány.

Antimonopolní úřad napadl rozsudek krajského soudu kasační stížností u Nejvyššího správního soudu (NSS), který nyní tuto stížnost zamítl a potvrdil rozsudek nižší instance. Případ se tak vrací zpět na ÚOHS, který musí při novém projednání respektovat pokyny obou soudů ohledně důkazů. Firmy musely pokuty zaplatit již v roce 2022, kdy je potvrdil předseda ÚOHS. Pokud ÚOHS při novém posouzení stanoví jinou sankci nebo rozhodne nezaplatit žádný trest, peníze budou společnostem vráceny.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024