Rakouská kultura a gastronomie oživí Olomouc

Olomouc letos nabídne osvěžující vlnu rakouské kultury a gastronomie během turistické sezony. Program zahrnuje výstavy, koncerty, workshopy, divadelní a filmová představení. Rakouská sezona podtrhuje historické vazby se sousední zemí.


 Po úspěšných slovenských, polských a maďarských letech a nizozemském dni díky sesterskému městu Veenendaal nyní přichází řada na naše jižní sousedy.

'Rozšířili jsme naši orientaci na země seskupení V4,' uvedl primátor Miroslav Žbánek. 'Toto je zvláště důležité, protože Olomouc má historické vazby na německy mluvící země, jako je Rakousko, se kterým máme stovky spojení.'

Rakouská sezona se může pochlubit bohatým programem, včetně výstav, koncertů, workshopů, divadelních a filmových představení, a také návštěv významných rakouských osobností spjatých s Olomoucí. 'Dosud jsme se na Rakousko nepříliš zaměřovali,' přiznal náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichý. 'Nemáme tam partnerské město, ale rakouská sezona to nyní kompenzuje z kulturního hlediska.'

Již probíhají prestižní výstavy jako Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa a císařovna Marie Terezie jako významná reformátorka. Filmové projekce a autorské čtení rakouských autorů, jako je spisovatelka Alex Beer, rozšiřují kulturní zážitky.

Rozhodnutí o orientaci na Rakousko je rovněž připomínkou 180. výročí založení slavného rakouského nakladatelství Hölzel Verlag v Olomouci a významu jeho zakladatele Eduarda Hölzela pro kulturu města v druhé polovině 19. století.

Rakouská sezona se slavnostně uzavře 7. září Rakouským dnem na Horním náměstí, což předznamenává představení Olomouce na českém velvyslanectví ve Vídni během Svatováclavských slavností.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy