Rekonstrukce střechy olomouckého evangelického kostela

Střecha evangelického kostela v Olomouci potřebuje rekonstrukci kvůli únikům vody a padajícím taškám. Práce započaly minulý rok a první fáze zahrnuje opravu poloviny střechy. Původní odhad nákladů na obnovu byl 12 mil. Kč, ale kvůli nárůstu cen materiálů se očekává, že dosáhnou až 18 mil. Kč.


Střecha známého evangelického kostela v Olomouci začíná projevovat stopy zubu času. V důsledku několika úniků vody a padajících tašek se komunita rozhodla stavbu renovovat. Podle místního faráře Jana Lukáše je nutnost řešení situace evidentní, neboť skrze střechu průběžně vniká voda a tašky často odpadávají. 

Rekonstrukce kostela byla zahájena již v předchozím roce a v první fázi se plánuje oprava poloviny střechy. 'Podařilo se nám očistit krov od barev, které byly zřejmě použity jako protipožární ochrana během druhé světové války. Nyní se k projektu připojují pokrývači, kteří budou pokrývat střechu a upravovat její povrch, a klempíři, kteří budou instalovat novou krytinu,' prozradil tesař Jaromír Filip.

Komunita předpokládala, že obnova kostela přijde na okolo 12 milionů Kč. Avšak Marek Vraj, kurátor sboru, uvedl, že původní odhad byl značně podhodnocen. Kvůli stoupajícím cenám materiálů a lidské práce se očekává, že náklady na práce dosáhnou nyní až 18 milionů Kč. Financování plánují obstarat z vlastních zdrojů, dotací a také z výnosu veřejné sbírky, jejíž podrobnosti byly zveřejněny na speciálním webu.

'Pro nás je klíčové, že se zde setkává aktivní společenství věřících. Vidíme, že opravená fasáda a střecha kostela bude ještě více lákat lidi, aby jej navštívili, a to i ty, kteří zde ještě nebyli,' dodává farář Jan Lukáš. Opravy by měly prodloužit životnost kostela navrženého berlínským architektem Ottou Kuhlmannem v roce 1920 o další desítky let. Kostel je kulturní památkou od roku 2015 a během oprav bude i nadále otevřen pro veřejnost.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024