Slovenský malíř Dúbravský vystavuje kontroverzní díla v Olomouci

Slovenský malíř Andrej Dúbravský vystavuje v olomoucké galerii Telegraph, kde prezentuje díla reflektující současné trendy a stigmatizaci lidského těla na sociálních sítích. Výstava "Good Boy" obsahuje i kontroverzní témata jako erotické scény a queer motivy. Dúbravský se inspiruje rokokovými výjevy a zaměřuje se také na ekologická témata, jako je ubývání včel. Výstava probíhá do 25. července.


Slovenský malíř Andrej Dúbravský představil své dílo v olomoucké galerii Telegraph, kde otevřel téma krásy v umění z historického i současného hlediska. Jeho tvorba reflektuje aktuální trendy na sociálních sítích, které stigmatizují i osvobozují lidské tělo. Dúbravský se věnuje i přírodním a zvířecím motivům, což lze vidět na jeho malbách.

Výstava nazvaná 'Good Boy' možná klame svým názvem, protože Dúbravský se často dotýká kontroverzních témat. „Je určitě diskutovaná osobnost, jeho práce zahrnují i erotické scény, které mohou být pro některé diváky kontroverzní,“ říká kurátorka Erika Kovačičová. Autor se dostal do širšího povědomí například loni, kdy slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová kritizovala jeho obraz se dvěma líbajícími se muži.

„Je skvělé, že jako česká soukromá galerie můžeme prezentovat díla významného autora, která by na Slovensku kvůli své queer tematice nezískala podporu ani prostor,“ uvedl hlavní kurátor Telegraph Gallery Mira Macík.

Dúbravský při tvorbě svých děl často čerpá inspiraci z rokokových výjevů a zamýšlí se nad moderními výzvami týkajícími se krásy, fitness, stereotypů dokonalého vzhledu a hnutí body positivity. Na některých portrétech se objevil se svými kočkami, což odráží jeho lásku k přírodě.

Ekologická témata jsou pro Dúbravského rovněž důležitá, což je patrné z jeho děl zaměřených na ubývání včel. Autor začal více používat barvy a snaží se, aby jeho obrazy na první pohled působily harmonicky, ač odrážejí závažné problémy.

Součástí výstavy je i prostor evokující jeho ateliér na slovenské vesnici, který symbolizuje pohled do hlubin jeho duše. „Každý dům na vesnici má kůlnu, kde se hromadí harampádí, a naše psychika je často takovou kůlnou, kterou musíme čas od času uklidit,“ komentuje Dúbravský.

Návštěvníci si mohou jeho díla prohlédnout v Telegraph Gallery do 25. července. Po Dúbravském galerii obsadí umělec Jake Champman, který je součástí generace Young British Artists.

Štítky: Kultura, Regiony, Olomoucký kraj, Andrej Dúbravský, Galerie Telegraph, Olomouc, Martina Šimkovičová, Výstava, Galerie


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024