Tomáš Kučera přebírá vedení Ústavu vodního hospodářství

Tomáš Kučera, dosavadní vedoucí Ústavu vodního hospodářství obcí Fakulty stavební VUT v Brně, se stane novým ředitelem VHS Olomouc. Do své role nastoupí v červnu a jeho klíčovým úkolem bude správa majetku ve vlastnictví města Olomouce, který dosud spravovala Veolia.


O relativně mladém čtyřiačtyřicetiletém Tomáši Kučerovi, který dosud působil na pozici vedoucího Ústavu vodního hospodářství obcí Fakulty stavební VUT v Brně, bylo rozhodnuto, že se stane novým ředitelem VHS Olomouc. Kučera, který do své nové role nastoupí v červnu, se ihned vrhne do realizace jednoho z klíčových úkolů; spravovat majetek ve vlastnictví města Olomouce.

Do roku 2000 měla Veolia, jedna z největších francouzských společností v oblasti veřejných služeb, na starosti provoz hlavních vodovodních přívaděčů, vodojemů, pramenišť a čistíren odpadních vod. Tento majetek byl pronajatý od Moravských vodáren.

Město Olomouc, které má více než polovinný podíl ve VHS, se připravovalo na tento krok, tedy správu majetku vlastními silami, už delší dobu. 'Byl to jeden z klíčových úkolů pro nově jmenovaného ředitele. Hledali jsme individuum schopné takto komplexně a účinně řešit administrativní, právní a technické procesy,' sdělil olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

V souladu s Milanem Ferancem (ANO), předsedou představenstva VHS a olomouckým zastupitelem, se o tuto pozici ucházelo jedenáct kandidátů. Nakonec bylo vybráno šest finálních uchazečů.

Aktuální ředitel Ivan Kosatík oznámil svůj odchod do důchodu již v prosinci. 'Po deseti letech ve funkci ředitele a ve svých 66 letech jsem se rozhodl skončit a odejít do důchodu. Myslím, že je správné, aby měl nový ředitel dostatek času na přípravu společnosti na skutečnost, že od 1. dubna 2025 bude naše společnost znovu sama provozovat svoji vodohospodářskou infrastrukturu,' uvedl Kosatík.

VHS již začala pracovat na budoucí provozní strategii. Politické zastoupení v představenstvu také posílilo. 'Mám zde také své místo a daleko více mě zajímají otázky související s obdobím po roce 2030, kdy se má ukončit nájemní smlouva na olomouckou vodárenskou infrastrukturu,' připomněl Žbánek.

'V rámci této přípravy se také provádějí personální posílení, abychom měli dokonale zpracovaný majetkový pasport. Zjistili jsme, že máme nedostatky a potřebujeme to dát dohromady,' dodal. Další kroky budou vyjasněny až po převzetí vodárenského majetku mimo Olomouc.

Město Olomouc drží ve VHS majoritní podíl 52 procent akcií, dalších 20 procent patří Uničovu. Menší podíly drží i Hlubočky, Litovel, Velká Bystřice a Předlávky, soukromí akcionáři a jedenáct obcí, které vlastní méně než jedno procento. Nyní se připravuje odkup akcií od drobných akcionářů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy