Zemědělští studenti z Českého Těšína na chmelnici

Studenti zemědělské školy z Českého Těšína se aktivně podílejí na pracích v chmelnici. Rostliny prožívají extrémní teplotní výkyvy, což způsobilo předčasný růst chmele, který zbrzdily následné mrazy. Pracovníky komplikuje silný vítr, který rostliny často sfoukává ze svých míst.


Přes všechny chmelnice v regionu převzali vládu studenti, zaměstnanci družstev a brigádníci. Od Velké Bystřice až po Prosenice, vodící drátky jsou již nataženy a zajištěny do půdy. V moravských Kokorách, kde se nachází největší zemědělské družstvo zaměřené na pěstování chmele, studenti střední zemědělské školy z Českého Těšína přispívají svou prací. Pracovat na chmelnicích je pro ně již ustálenou tradicí – každoročně jim práce s chmelem dovoluje aplikovat a prohlubovat svoje teoretické znalosti na škole. Přitom se podílejí na všech etapách - od zavádění chmele až po samotnou sklizeň. 'Jsou výraznou posilou,' říká agronomka družstva Lenka Jemelková.

Extrémní teplotní výkyvy si však v poslední době vynutily pozornost agronomů nejen v Kokorách, ale po celé Hané. Prudké vzestupy teplot způsobily předčasný růst chmele až o týden dříve, který poté zbrzdily následující noční mrazy. Ačkoliv mráz z minulého týdne nijak nepoškodil rostliny žateckého poloranného červeňáku, podle Jemelkové jeho růst zpomalil. Stejně jsou na tom i pěstitelé hybridních odrůd chmele, především Premianta a Sládka. Na drátky již začínají narážet rostliny na chmelnicích v Želatovicích, které se rozprostírají na téměř 15ti hektarech.

Podle odhadů budou v Želatovicích pokračovat v narážení růstů na drátky ještě další dva týdny. Tuto práci však neusnadňuje silný vítr, který rostliny často sfoukává ze svých míst. Brigádníci se proto do hotových chmelnic vracejí opakovaně, aby výhonky mohli znovu dotáčet. O dalších detailách se dozvíte v naší reportáži.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024