Nestlé Zora v Olomouci: Vánoční cukrovinky v plné výrobě

0

vánoční cukrovinky, nestlé zora, výroba čokolády, zvýšená poptávka, ceny kakaa, blog, blogall


V olomoucké čokoládovně Nestlé Zora probíhá intenzivní výroba vánočních cukrovinek. Lubomír Bouda, vedoucí výroby, popisuje balení čokoládových šišek. Operátorka Lenka vysvětluje proces balení různých příchutí. Kvůli zvýšené poptávce čokoládovna tradičně najímá brigádníky.

V olomoucké čokoládovně Nestlé Zora běží výroba vánočních cukrovinek na plné obrátky. Vedoucí výroby Lubomír Bouda nás přivítal u jednoho z balících strojů, který zpracovává čokoládové šišky, známé také jako 'nahé zboží,' do stříbrných hliníkových obalů s nitkami. Tyto šišky se následně používají jako ozdoby na vánoční stromeček.

Operátorka Lenka, oblečená v bílém pracovním obleku se síťkou na hlavě, pečlivě skládá jednotlivé čokoládové kousky do speciálního kotouče. „Nyní balím hořký citrón, který má světlý obal. Kolega vedle mě pracuje na hořkém karamelu s červeným obalem. Každá příchuť má svůj specifický obal,“ vysvětluje Lenka.

Pracovníci na balírně denně zpracují tisíce kusů vánočních cukrovinek, zejména během předvánoční sezóny. „Tento čas je pro nás největší sprint. Kromě šišek vyrábíme také čokoládové zvonky a stále populárnější salonky,“ dodává Lubomír Bouda.

Aby se zvládla zvýšená poptávka, čokoládovna tradičně najímá desítky brigádníků, kteří pomáhají s manuální prací. „Sezóna trvá šest až sedm měsíců, takže zaměstnáváme mnoho brigádníků na krátkodobé úkoly, jako je kompletace a balení cukrovinek. Celkově se zde protočí mnohem více lidí, někteří zde pracují třeba jen dva týdny,“ vysvětluje Bouda.

Vánoční cukrovinky musí být připraveny do poloviny září, kdy začíná jejich distribuce do obchodů. Očekává se, že letos jejich cenu ovlivní celosvětové zdražení kakaa.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář