Hanácká kasárna v Olomouci prodána za 89,1 milionu

V elektronické aukci získala Hanácká kasárna v Olomouci skupina Redstone za 89,1 milionu korun. Developer, spoluvlastněný Richardem Morávkem, plánuje ve spolupráci s architekty optimální využití budovy. ÚZSVM ještě nabídne městu Olomouc, kraji a Univerzitě Palackého možnost dorovnat částku a převzít budovu.


V elektronické aukci zvítězila skupina Redstone, kterou spoluvlastní podnikatel Richard Morávek, a koupila tak Hanácká kasárna v Olomouci za 89,1 milionu korun. Minimální kupní cena v devátém kole aukce byla 89 milionů, a do dražby se přihlásili dva zájemci.

„Potvrzujeme naši účast v aukci budovy Hanáckých kasáren. Jsme si vědomi významu budovy a její strategické polohy v Olomouci. Považujeme za důležité, aby vlastníkem byl olomoucký subjekt s místními znalostmi,“ uvedl mluvčí skupiny Petr Hlávka. Redstone plánuje nalézt optimální využití budovy ve spolupráci s předními architekty a nebrání se jednáním s městem, krajem a univerzitou.

Redstone se zaměřuje na developerské projekty v Olomouci, Praze a Pardubicích. V Olomouci již realizovala například Galerie Šantovka a plánuje další projekty na bývalých vojenských pozemcích.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ještě nabídne městu Olomouc, kraji a Univerzitě Palackého možnost dorovnat vítěznou částku a převzít tak budovu. Stát se pokoušel kasárna prodat již od září 2021.

Deváté kolo elektronické aukce mohlo být zrealizováno díky složení patnáctimilionové kauce alespoň jedním zájemcem. Aby dražba přinesla vítěze, musel být učiněn alespoň jeden příhoz ve výši minimální vyhlašované ceny 89 milionů korun.

O budovu dříve projevili zájem Olomoucký kraj, město a Univerzita Palackého, ale po zvážení špatného technického stavu a vysokých nákladů na rekonstrukci, o ni přestali usilovat. Krajské zastupitelstvo začátkem roku zrušilo své usnesení o bezúplatném nabytí objektu.

ÚZSVM bude nyní kontaktovat město, kraj a univerzitu k dorovnání nejvyšší nabídky z aukce. Pokud tak nikdo z nich neučiní do 30 dnů, uzavře ÚZSVM smlouvu s Redstone.

Univerzita Palackého situaci sleduje a čeká na oficiální sdělení ÚZSVM. Podobně i krajský úřad čeká na obdržení oficiální informace. Komentář radnice v Olomouci zatím není k dispozici.

Památkově chráněný objekt, který využívala armáda po 170 let, je prázdný od roku 2013. Budova má kancelářskou plochu přes dva tisíce metrů čtverečních. Rekonstrukce bude nákladná – podle odhadu z roku 2020 by stála 815 milionů korun, ale ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Redstone se tak postaví před výzvu nejen finanční, ale i projektové, aby tuto historickou budovu v centru Olomouce obnovila a našla pro ni vhodné využití.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy