Historická Bousínská lípa bojuje o titul Strom roku!

Bousínská lípa, stojící před kulturním domem na návsi, je svědkem dramatické historie Drahanské vrchoviny. Hlasování o jejím zařazení mezi stromy roku započalo 22. července a skončí 6. října. Vítěz bude vyhlášen 22. října v Brně.


Bousínská lípa, stojící před kulturním domem na návsi, je tichým svědkem dramatické historie Drahanské vrchoviny. Hlasování o jejím zařazení mezi stromy roku započalo 22. července a skončí 6. října těsně před půlnocí. Poslední týden hlasování (od 30. září do 6. října) bude upraven do tzv. 'tajného superfinále', kde se soutěžící omezí na výběr pěti stromů, které si do té doby získaly nejvíce hlasů,' uvedli pořadatelé na stromroku.cz. Vítěz bude vyhlášen 22. října 2024 v Brně na Hvězdárně a planetáriu.

Tato lípa svobody je velkolistého druhu. Jak uvedla Marie Horáková z Bousína, která strom do ankety přihlásila, 'stáří stromu je 105 let a byl vysazen 30. dubna 1919. Obvod stromu je 275 cm.' Do finále ankety Nadace Partnerství se dostalo deset stromů, o jejichž osudu mohou lidé rozhodovat do 6. října prostřednictvím e-mailového hlasování.

Podle Horákové je strom symbolem houževnatosti předků, kteří po druhé světové válce obnovovali zpustošenou vesnici, přestože jejich domy byly v troskách. 'Lípy jsou jedním z mála připomenutí dramatických příběhů obyvatel Drahanské vrchoviny, kteří byli násilně vystěhováni ze svých domovů říšským protektorem,' zdůraznila.

Místní obyvatelé zasadili lípu jako symbol svobody a vzniku Československa v roce 1919. O několik desetiletí později byla vysazena také alej na počest návratu obyvatel Bousína po jejich vyhnání Němci během války. 'Bousín byl jednou ze 33 obcí Drahanské vrchoviny, které byly násilně vystěhovány kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu,' připomněla Horáková.

V posledních letech čelila obec výzvě, kdy kvůli obnově místních sítí hrozilo, že lípa bude pokácena. 'Obec se nevzdala a dohodla s úřady šetrné obkopávání kořenů. Vedení obce muselo téměř denně dohlížet na výkopové práce, ale strom se podařilo zachránit,' dodala Horáková.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy