Nejstarší a nejmenší: dvě unikátní kuchařky na výstavě v Olomouci

Výstava "O umění kuchařském" v olomoucké vědecké knihovně nabízí pohled na historii kulinářství skrze unikátní exponáty. Nechybí nejstarší tištěná kuchařka "De honesta voluptate" z roku 1503 a nejmenší kuchařka z roku 1906 o rozměrech 24x22 mm.


Výstava 'O umění kuchařském' pořádaná v olomoucké vědecké knihovně nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost nahlédnout do historie kulinářství. Kurátorka a historička Petra Kubíčková se podělila o fascinující detaily nejstarší a nejmenší kuchařky, které jsou součástí této unikátní expozice.

„De honesta voluptate“ z roku 1503 je považována za vůbec nejstarší tištěnou kuchařku ve fondu knihovny. Tato renesanční publikace, napsaná v latině, obsahuje přes 250 receptů a představuje vzácný pohled na tehdejší gastronomii.

V kontrastu k tomu stojí vídeňská kuchařka z roku 1906, která je pravděpodobně nejmenší kuchařkou na světě. S rozměry 24x22 milimetry na sobě nese přes sto receptů rozprostřených na 136 miniaturních stránkách. Kubíčková uvažuje, že poutko na vazbě mohlo sloužit k uchycení na řetízek, což umožňovalo kuchařům mít tuto kuchařku stále při sobě.

Součástí výstavy jsou i kuriózní recepty. Například pokrmy z bobřího ocasu, medvědích tlap nebo veverek na různý způsob. S nadhledem vzpomíná Kubíčková na výbrané recepty, u nichž se dočetla, že by se jídla měla nabízet spíše nepřátelům.

Jedním z těchto receptů byl slaný koláč se zapečenými úhoři, což svědčí o kuriozitách kulinárního umění minulosti. Výstava uspořádaná do 9. listopadu provede návštěvníky staletími gastronomického vývoje od středověku až do první republiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy