Povodně na Jesenicku a Šumpersku: Evakuace a tisíc zásahů hasičů

V Olomouckém kraji zasahují záchranné jednotky na 180 místech, hlavně v okolí řek Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Evakuováno bylo 1900 osob, 45 zachráněno. Nouzové ubytování využilo přes 300 lidí. Hasiči zasahovali již tisíckrát, prioritou je evakuace a zajištění kritických míst.


V Olomouckém kraji v současnosti zasahují záchranné jednotky na 180 místech. Nejvíce postiženy jsou oblasti kolem toku řek Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Momentálně bylo evakuováno celkem 1900 osob, přičemž záchranáři zachránili 45 lidí, včetně dětí.

Pro evakuované obyvatele bylo připraveno nouzové ubytování, které využilo více než 300 lidí. V posledních 24 hodinách zasahovali hasiči již tisíckrát. Prioritu nyní představuje záchrana a evakuace obyvatel, ale zároveň se pracuje na zajištění nejkritičtějších míst na tocích, které jsou pravidelně čištěny pro zajištění průchodnosti vodních cest.

Situace na severu kraje je velmi složitá i z pohledu dopravní dostupnosti. Některé silnice jsou podemleté, utržené nebo zaplavené, což výrazně komplikuje záchranné operace a přesuny materiálu. Znovu apelujeme na obyvatelstvo v ohrožených lokalitách, aby uposlechlo výzvy k evakuaci. Zhoršení situace může být rychlé, což vystavuje hasiče riziku při návratu na místě.

Další komplikace přináší silný vítr, který způsobuje vyvracení stromů v podmáčené půdě. Záchranářské týmy pracují na odstraňování naplavenin z koryt toků a stromů z komunikací, aby situaci zlepšily. Krizové štáby pracují nepřetržitě na nápravě následků, přičemž operační a informační středisko přijímá desítky hovorů za hodinu.

Nejvíce zasaženými oblastmi jsou okresy Jeseník a Šumperk, kde se situace neustále mění, a také Přerovsko, kde stoupá hladina řeky Bečvy a jejích přítoků. Na všech těchto místech jsou nainstalovány čerpadla a čištěny propustky a kanalizační vpusti pro zajištění odtoku vody.

Aktuální počet zásahů podle okresů:

  • Kraj: 200
  • Jeseník: 130
  • Šumperk: 23
  • Přerov: 21
  • Prostějov: 12
  • Olomouc: 14

Informace poskytla por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Řemesko je OK

Hlavní zprávy