První samoobslužná pivnice ČR v Hanušovicích zachránila hospodu

Formanka v Hlavní ulici je první samoobslužnou pivnicí v ČR, která kombinací inovací a silného komunitního ducha zachránila hospodu před zánikem. Návštěvníci si mohou sami natočit pivo, jídelníček nabízí obědy a místo poskytuje i ubytování. Právní komplikace kolem prodeje alkoholu řeší starosta Hanušovic.


Živá atmosféra, inovativní přístup, a silný komunitní duch - tak by se dala krátce charakterizovat Formanka v Hlavní ulici, která se stala první samoobslužnou pivnicí svého druhu v České republice. Tento neobvyklý projekt vznikl s cílem zachránit hospodu před zánikem a nabídnout místním obyvatelům atraktivní místo pro setkávání.

Formanka v Hlavní ulici se odlišuje od ostatních podniků svým inovativním přístupem. Návštěvníci si mohou sami natočit pivo nebo limonádu z místního pivovaru prostřednictvím samoobslužných výčepů a doplňkový sortiment zajišťují automaty. Tato moderní podoba hospody má za cíl přilákat nejen místní, ale i turisty, kteří si rádi dopřejí něco neobvyklého.

Jídelní nabídka Formanky se neomezuje pouze na pití a základní občerstvení. Od pondělí do pátku si zákazníci mohou vybrat ze dvou hlavních jídel za 130 korun a denně se zde vydá až 150 porcí obědů. Tyto obědy si lze vychutnat přímo v restauraci nebo si je odnést s sebou. Kromě toho, provozní personál se stará o úklid a doplňování automatů, což přispívá k celkové spokojenosti zákazníků.

Formanka také poskytuje ubytovací služby v přilehlém penzionu, který byl v minulosti využíván pro ubytování válečných běženců z Ukrajiny. Ti se rovněž podíleli na chodu kuchyně, než byli nahrazeni místními obyvateli. Tento přístup umožňuje vytváření pracovních příležitostí a podporuje tak místní komunitu.

Restaurace je otevřena každý den od deseti hodin ráno. Čtyři dny v týdnu zavírá ve 21 hodin, v pátek a sobotu až o půlnoci, a v neděli je otevřeno do deseti večer. Místní obyvatelé, kteří mají s městem vyrovnané poplatky, mohou získat čip za padesát korun, který jim poskytne výhodnější ceny.

Kromě posezení a občerstvení je zde možné hrát bowling, šipky nebo kulečník. Formanka je také ideálním místem pro pořádání rodinných a firemních akcí. „Je to hodně komunitní místo, nejen nálevna,“ zdůrazňuje starosta Hanušovic, Marek Kostka.

Nicméně, samoobslužné pivnice čelí určitým právním komplikacím, zejména kvůli legislativě, která zakazuje prodej alkoholu prostřednictvím automatů. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva vysvětluje, že problémy s prodejem alkoholu v automatech mohou vzniknout, pokud není zajištěna přítomnost personálu. Starosta Kostka však věří ve změnu legislativy, která by umožnila menším podnikům nadále prosperovat.

Podobně inovativní přístupy k samoobslužným prodejním systémům lze nalézt i v jiných oblastech Olomouckého kraje. Například v Ludéřově byl zaveden 'zeleninomat', kde si lidé mohou koupit čerstvou zeleninu, a v Mezicích moštovník, který nabízí čtyři druhy moštů. Tyto projekty ukazují, že i v dnešní době lze věřit v poctivost lidí a podpořit tak místní výrobu.

Formanka v Hlavní ulici je příkladem, jak inovativní přístupy mohou zachránit tradiční podniky před zánikem a zároveň přispět k rozvoji místní komunity. Doufejme, že se podobné projekty stanou inspirací i pro další oblasti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Řemesko je OK

Hlavní zprávy