Zadlužení ČR klesá na 44% HDP

Dluh České republiky poklesl na 44% HDP, nejnižší úroveň od 2. čtvrtletí 2022. Tento pokles je důkazem stabilizace zadlužení ekonomiky po pandemii covid-19 a válce na Ukrajině. ČR má navíc nejlepší souhrnný rating ze zemí bývalého východního bloku.


Dluh České republiky v minulém roce poklesl na nejnižší úroveň od druhého čtvrtletí roku 2022, konkrétně na 44 procent HDP. Tento výsledek představuje nejjasnější ukazatel toho, že se stav zadlužení české ekonomiky stabilizuje po dopadech pandemie covid-19 a války na Ukrajině.

Důkazy o stabilizaci veřejných financí jsou také patrné z celoročního pohledu. ČR se podařilo v roce 2022 poprvé od roku 2019 snížit celoroční úroveň zadlužení v poměru k HDP na 44 procent. Tato hodnota byla podle lednové prognózy Ministerstva financí očekávána na úrovni 43,7 procenta HDP.

Čtvrtletní deficit veřejných financí činil v posledním roce 5,6 procent. Ale za celý rok už tato čísla klesla na jen 3,3 procenta. Podle našich odhadů by tento rok měl skončit na úrovni 2,3 procenta, což je již poměrně pohodlně pod tříprocentní hranicí, jež je přijatelná podle maastrichtského kritéria pro přijetí eura.

Nominální dluh loni měl stále citelný nárůst o téměř 231 miliard korun. Ale rychlejší byl růst nominálního hrubého domácího produktu, což vedlo k poklesu příslušného poměrového ukazatele. Tuzemské veřejné finance stále bojují se strukturálním schodkem přesahujícím ročně 200 miliard korun. Pokud však zůstane nominálně stejný, bude se v rámci rychle rostoucího HDP postupně „rozpouštět“, což povede k dalšímu poklesu veřejného zadlužení v poměru k HDP. Tento rok je nicméně třeba počítat s výší veřejného zadlužení v poměru k HDP na úrovni kolem 45 procent.

Stabilizace veřejných financí v České republice se projevuje také v tom, že země má stále nejlepší souhrnný rating ze zemí bývalého východního bloku, dokonce předčí i méně zadlužené Estonsko. Světově významné ratingové agentury nyní vesměs hodnotí výhled českých veřejných financí jako stabilní. Od negativního výhledu, ke kterému některé z nich přistoupily kvůli hrozbě energetické krize v roce 2022, nyní postupně ustupují.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy