Olomouc koupila Namiro za 398 milionů

0

Město Olomouc, koupě budovy, kancelářské prostory, investice do úprav, fond oprav, blog


Město Olomouc koupilo za 398 milionů korun budovu Namiro, aby vyřešilo nedostatek kancelářských prostor a ušetřilo na nájmu. Nákup byl zčásti financován úvěrem. Radnice plánuje investovat dalších 70 milionů do nutných úprav.

„Je to zavkladováno na katastru, do 24. května bude platba uhrazena,“ prohlásil dříve náměstek primátora pro ekonomické záležitosti Otakar Štěpán Bašík (spOLečné). Město za kanceláře a podzemní garáže jednorázově zaplatilo 398 milionů korun, přičemž polovinu částky pokrylo úvěrem.

Olomouci chybělo místo pro úředníky a stavebními úpravami chce získat další prostory. Navíc už nebude muset platit nájem, jako tomu bylo posledních deset let, kdy náklady značně narůstaly, například loňský rok měly být náklady 24 milionů korun.

Po zhodnocení stavu nemovitosti, ve které se nacházejí i obchody a byty, radnice uvedla, že budou nutné investice pro splnění tepelných a technických požadavků. Celková investice je odhadována na 70 milionů korun.

Nemilé překvapení čekalo město u fondu oprav. Ukázalo se, že se do něj téměř nespořilo. „Zjistili jsme, že stávající společenství vlastníků jednotek si dohodlo, že bude do fondu oprav přispívat pouze padesáti haléři na metr čtverečný,“ upřesnil Bašík. „Rada města proto rozhodla o zvýšení poplatku na dvacet korun. Sice to pro nás znamená, že město bude vkládat 200 tisíc ročně, ale nemovitost nebude chátrat,“ dodal. O budovu se nyní stará Správa nemovitostí Olomouc.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář