Soudní stávka paralyzovala Olomouc a Přerov

0

stávka, soudní pracovníci, vyšší mzdy, uzavřené podatelny, elektronická podání, blog


Stávka soudních pracovníků paralyzovala Olomouc a Přerov, požadují vyšší mzdy. Podatelny a infocentra jsou uzavřeny, přijímána jsou jen elektronická podání. Připojily se stovky zaměstnanců, vedení soudů je podporuje. Byla zrušena většina jednání, což znamená více práce pro stávkující.

Zastavení provozu podatelny a infocenter, které obvykle zaručuje bezproblémový chod soudních institucí, bylo dnes jasným signálem stávkujících zaměstnanců usilujících o zvýšení platů. Soudy dnes přijímají pouze elektronická podání, což zástupci soudní moci zdůrazňují jako paradoxní zatížení pro stávkující zaměstnance, kteří budou muset svou práci dohnat v následujících dnech. Stovky zaměstnanců soudů v kraji projevily svou nespokojenost připojením se ke stávkovým akcím, které byly podporovány i vedením soudů.

Vstup do budovy Okresního soudu v Olomouci byl dnes zatarasen zavřenou mříží. Předsedkyně soudu, Veronika Ornerová, upozornila, že stávka se shodovala s omezením provozu budovy kvůli rekonstrukci fasády a střechy. 'Neodkladné úkony na civilním úseku, jako je domácí násilí nebo předběžná opatření, a na trestním úseku, jako je vazební služba, jsou stále řešeny pohotovostními týmy. Podání na soud musí být dnes činěna jinak než osobně,' sdělila Ornerová ČTK. Na dveřích soudu visí seznam odročených jednání.

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci, Stanislav Cik, uvedl, že 81,25 % administrativních pracovníků se dnes zapojilo do stávky, což vedlo k odročení všech jednání na trestním, civilním a insolvenčním úseku. 'Vrchní soud plně podporuje iniciativu našich administrativních zaměstnanců,' řekl Cik.

Podobná situace nastala i ve budově Okresního soudu v Přerově, kde se do stávky zapojilo 56 zaměstnanců, zatímco tři zůstali mimo. Podle předsedy soudu Jiřího Barboříka byly odvolány devět z 25 nařízených jednání. 'Jednání, kde není nutná účast účastníků řízení, provedou soudci sami,' řekl Barbořík ČTK. Pouze dvě trestní jednání byla odvolána.

Budova olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě zůstala otevřena, ale podatelna byla pro veřejnost nepřístupná. Mluvčí soudu Igor Krajdla informoval, že se do stávky zapojila většina soudních úředníků, tedy 85 zaměstnanců. Téměř všechna na tento den nařízená jednání byla zrušena.

Šumperský soud rovněž zaujal stávkující postoj. Podle mluvčího soudu Reného Brauna bylo odročeno všech 27 jednání, do stávky se zapojili téměř všichni zaměstnanci. 'Středa je pro soud jedním z hlavních jednacích dnů a navíc eskortním dnem, kdy k soudu přivezou vězeňská služba odsouzené nebo osoby z vazby,' vysvětlil Braun.

Odročování jednání nejvíce zasáhne zapisovatelky, které stávkují. 'Stávka tedy znamená pro zaměstnance velké množství práce navíc, budou muset dohánět svou obvyklou práci. Je jasné, že se nejedná o lehkovážnou demonstraci nespokojenosti, ale výsledkem dlouhodobě neřešených problémů,' uzavřel Braun.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář