Proti komárům v Litovelském Pomoraví použijí drony

Obce v Litovelském Pomoraví se snaží minimalizovat riziko komářích kalamit prostřednictvím projektu Mosprema, který vede tým expertů z Univerzity Palackého.

0

Před 5 dny

V Zábřehu byla otevřena nová stanice záchranné služby

Olomoucký kraj investoval více než 40 milionů korun. Ze stavby, která začala v loňském roce, poskytuje moderní zázemí pro personál i techniku. Objekt je energeticky úsporný a část nákladů pokryla dotace z EU. Další stanice plánují ve Šternberku, Jeseníku a Javorníku.

0

Před 3 týdny

Místo jízdního řádu autobusy na objednávku

Poptávková veřejná doprava s využitím mikrobusů a virtuálních zastávek je zkoumána v Olomouckém kraji. Studie, která má zjistit, jak by se tento koncept uplatnil v regionu, by měla být dokončena v červnu.

0

Před 3 týdny

Josef Nuzík se ujal arcibiskupského úřadu

Inaugurace proběhla za přítomnosti asi 2000 věřících v katedrále, dalších 1500 sledovalo obřad na obrazovkách. Celkem 24 biskupů z ČR i ze zahraničí a stovka rodinných příslušníků přijelo na slavnostní událost.

0

Před 3 týdny

Přihlášky odhalují zájem o gymnázia a populární obory

Poprvé v historii mohli žáci upřednostnit střední školy, na které chtějí nastoupit po prázdninách. Celkem je v regionu otevřeno 7 710 míst, o které se uchází 6 117 deváťáků. Nejžádanější jsou gymnázia, zvláště s rozšířenou výukou jazyků nebo sportovní přípravou.

0

Před 4 týdny

Překopnout plynovod se může značně prodražit

Společnost GasNet hlásí 444 případů vnějšího narušení plynárenských zařízení v roce 2020, většinou kvůli neodborným zemním a výkopovým pracím. Poničené plynovody představují zdravotní riziko a finanční zátěž v milionech korun.

0

Před 4 týdny

Legenda sumó Akebono zemřel

Bývalý jokozuna Akebono Taró zemřel na selhání srdce v Tokiu. Akebono, první cizinec v historii, kdo získal titul jokozuna, se proslavil ceremoniálem na ZOH v Naganu. Kariéru v sumo ukončil kvůli problémům s koleny.

0

Před 4 týdny

Mrazy ohrožují kvetoucí stromy v kraji

Ovocnářství v ČR čelí výjimečně teplému období ovlivňujícímu kvetení stromů. Odborníci varují před posunutím časového rámce kvetení o zhruba 14 dní. Hrozba mrazu však znepokojuje ovocnáře, kteří sledují vývoj teplot. Sklizeň by se mohla posunout do srpna kvůli předčasnému kvetení.

0

Před měsícem

Zadlužení ČR klesá na 44% HDP

Dluh České republiky poklesl na 44% HDP, nejnižší úroveň od 2. čtvrtletí 2022. Tento pokles je důkazem stabilizace zadlužení ekonomiky po pandemii covid-19 a válce na Ukrajině. ČR má navíc nejlepší souhrnný rating ze zemí bývalého východního bloku.

0

Před měsícem

Obezita u žen zdvojnásobila, muži je dvojnásobně překonali

Obezita u žen se od roku 1990 zdvojnásobila, u mužů ztrojnásobila a u mladých čtyřikrát. Navrátil nabízí prevenci a zdravý životní styl, aby se zvýšila délka života v dobrém zdraví.

0

Před měsícem

Setkání za vzkříšení centra Prostějova

Město Prostějov se v dubnu setká s místními obchodníky a podnikateli, aby probírali problematiku vylidňování centra města. Setkání vyvolal primátor František Jura s cílem najít společná řešení jako snížení nájmu, zkrácení parkování či marketingovou podporu.

0

Před měsícem

Jarní probuzení na zámku Čechy

Zámek Čechy pod Kosířem a Arboretum Bílá Lhota nabízejí velikonoční veselí a aktivit pro celou rodinu. Od divadelních prohlídek po hledání v parku či tvůrčí dílničky, oslavte probouzející se přírodu a podpořte místní řemeslníky.

0

Před měsícem

Rekordní deště přinesly naději na rok bez sucha

Olomoucký kraj zažil nejvlhčí zimu od roku 1961, což vedlo k doplnění zásob vody. Půda je nasycená vodou nejen v povrchových vrstvách, ale i v hloubce. Jak dlouho vydrží tato situace, je nejisté a bude záviset na letošním létě.

0

Před měsícem

Druhá šance pro zraněná zvířata

Olomoucký kraj poskytne čtyřem záchranným stanicím pro zraněná a opuštěná zvířata celkem 300 tisíc korun. Stanice tak budou moci pokračovat v péči o zvířata bez omezení. Udržení provozu stanic je finančně i časově náročné, ale díky krajské podpoře bude zajištěno dobré zázemí pro zvířata.

0

Před měsícem

Olomoucký kraj podporuje včelaře

Olomoucký kraj rozdělí půl milionu korun mezi včelaře za účelem podpory chovatelů a obnovy úlů. Opylování včelami má klíčový vliv na plodnost ovocných stromů a produkci potravin

0

Před měsícem