Obezita u žen zdvojnásobila, muži je dvojnásobně překonali

Obezita u žen se od roku 1990 zdvojnásobila, u mužů ztrojnásobila a u mladých čtyřikrát. Navrátil nabízí prevenci a zdravý životní styl, aby se zvýšila délka života v dobrém zdraví.


Podle nedávných výzkumů se obezita u žen celosvětově více než zdvojnásobila z 9% v roce 1990 na 19% v roce 2022. U mužů se téměř ztrojnásobila ze 5% na 14%. V České republice je obézních 23% žen a 31% mužů, což je dvojnásobek oproti roku 1990.

Obezita je považována za vážný zdravotní problém, protože zvyšuje riziko vzniku chronických a smrtelných nemocí, včetně cukrovky typu 2, srdečních chorob a některých druhů rakoviny.

Děsivý fakt je, že výskyt obezity se u mladých celosvětově zvýšil čtyřikrát a u děvčat na 7% a u chlapců na 9%. To znamená, že větší počet lidí bude obézní po větší část svého života, což zvyšuje rizika chronických onemocnění a zkracuje průměrnou délku života v dobrém zdravotním stavu.

Naše společnost je nastavena tak, že nepodporuje zdraví, což má velký dopad nejen na fyzické, ale také na psychické zdraví lidí, prosperitu společnosti a veřejné rozpočty. Zdravý životní styl a prevence by měly být prioritou, a to nejen z pozice individua, ale i na úrovni státu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy