Nárůst černého kašle v kraji?

V Olomouckém kraji se zvyšuje zájem obyvatel o očkování proti černému kašli. Mnoho lékařů potvrzuje rostoucí trakci včasné prevence v oblasti. Veřejnost i zdravotníci by si měli uvědomit důležitost dokončení očkovacího cyklu.


V poslední době přibývá v Olomouckém kraji lidí, kteří si přejí podstoupit očkování proti nemoci známé jako černý kašel. Naštěstí, stávající situace v regionu je taková, že stále více obyvatel chápe důležitost vakcinace a vyhledává tuto preventivní službu. Avšak, potíží je mnohdy nedostatek dostupných vakcín v některých praktických ordinacích.

V jedné z nich, kterou vede praktický lékař Tomáš Blechta v Otinovsi na Prostějovsku, potvrdil, že 'minulý týden jsem měl snahu objednat vakcíny, ale skladem jsou do konce března pouze pro pediatry.' Doktor Blechta má aktuálně v evidenci asi desítku pacientů, kteří projevili zájem o očkování proti černému kašli. Jejich poptávka byla tak silná, že se rozhodl objednat dodatečné vakcíny.

V další ordinaci na Šumpersku, kterou provozuje lékařka Eva Kaňová, má také zájem o očkování proti tomuto onemocnění stoupající trend. Mimo povinný a doporučený harmonogram očkování, se stále více pacientů rozhoduje aktivně chránit své zdraví. 'Diskuze o tomto onemocnění se stal velmi častým tématem a naši pacienti si přejí být očkováni,' říká Kaňová.

Ota Košta, renomovaný olomoucký lékař, doporučuje očkování nejen dětem, ale i seniorům. Podle něj není doba imunity zajištěná očkováním doživotní, a je tedy dobré uvažovat o posilovací dávce. Toto doporučení by měli mít na paměti zejména zdravotníci, kterým se mohou v rámci své práce setkávat s pacienty nakaženými černým kašlem.

Nemoc černý kašel zaznamenává v Česku rapidní nárůst. Od začátku roku už lékaři diagnostikovali přes 3100 případů. Jde o nejvyšší počet nakažených za posledních 60 let. Je proto důležité, aby se veřejnost dozvěděla o možnostech očkování a jejich významu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy