Růst cen kakaa - špatná úroda

Ceny kakaa strmě rostou hlavně díky finanční spekulaci. Obchodníci s kakaem se musí chránit proti poklesu cen termínovými smlouvami, což vede k finančním problémům při prudkém růstu cen.


Téměř astronomický růst cen kakaa v posledních letech je alarmující. Avšak, jak se ukazuje, za tímto rapidním nárůstem je událost neméně zajímavá, a to finanční spekulace.Cukráři a výrobci čokolády se již delší čas potýkají s růstem ceny kakaa. Společnosti, které se zabývají obchodem s tímto komoditou, čelí nejenom špatné úrodě či nutnosti adaptace na měnící se klimatické podmínky, ale významným problémem je také velká část finančních spekulací.

Ty zajišťují obchodníkům jistotu proti riziku nechtěných pohybů cen kakaa. Tito obchodníci, kteří mají kakao skladem a distribuují ho dodavatelům nebo jej skladují na plantážích, doufají v růst této ceny. Avšak zároveň se musí pojistit pro případ, že by ceny kakaa klesly. Ochrání se tak, že spekulují o poklesu ceny kakaa pomocí finančních nástrojů jako jsou termínové kontrakty.

Tento typ zajišťování funguje dobře, pokud se cena kakaa pohybuje v určitém rozmezí. V případě prudkého růstu ceny, se ovšem situace komplikuje. Je nutné ručit za spekulace na pokles, což může v některých případech znamenat významné finanční nároky. Pokud cena kakaa prudce stoupne, může to vyústit v nutnost navýšení ručení a dalších finančních komplikací.

Kauzalita mezi finančními spekulacemi a růstem cen kakaa je tedy zjevná a vyžaduje další sledování a regulaci. Je důležité pokračovat v dalším výzkumu a monitoringu finančních spekulací z hlediska jejich dopadu na tržní ceny komodit jako je kakao.

Za statistické údaje a další informace bychom chtěli poděkovat Lukáši Kovandovi, hlavnímu ekonomovi Trinity Bank, za jeho kvalifikovaný pohled na tuto problematiku.

Trinity Bank je renomovaná instituce s více než čtvrt stoletím zkušeností, která se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví. Svým více než 92 000 klientům nabízí vkladové a spořicí produkty s nadstandardním zhodnocením. Veškeré informace najdete na www.trinitybank.cz.

Další komentáře a názory na tuto problematiku lze najít na webových stránkách kurzy.cz v diskuzi k článku.

Přečtěte si také o dalších významných událostech a trendech na trhu s kakaem a jeho cenové dynamice. Zajímavé informace naleznete mimo jiné v článcích na webu České televize nebo platformě AlgoImperial.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy