Vítr řádil na Moravě, hasiči zasahovali

Silná bouře postihla ČR v sobotu, zanechávajíc škody a rozruch. Hasiči, jak dobrovolníci tak profesionálové, zaznamenali stovky výjezdů kvůli následkům bouřky. V Moravskoslezském kraji řešili téměř 200 incidentů, v rámci celé republiky přes 500.


V sobotu se krajem prohnala silná bouře, která zanechala za sebou mnoho škod a rozruchu. Silné nárazy větru nic nenechaly nerozvířené, od sebíraných střech budov až po lámané stromy.

Hasiči, jak dobrovolníci tak profesionálové registrují stovky výjezdů díky této nepřízni počasí. V Litomyšli museli například řešit situaci, kdy vítr strhnul střechu z kancelářské budovy, zatímco v Hustopečích na Brněnsku silné větry ohrožovaly pódium na Slavnostích mandloní, které nakonec musely být zrušeny kvůli bezpečnosti.

Ve stejném duchu pracovali i hasiči v Moravskoslezském kraji, kde museli řešit téměř dvě stě incidentů. Celkově bylo v rámci celé České republiky zaznamenáno přes pět set takovýchto událostí.

Podle prohlášení na sociálních sítích, „Spolu s dobrovolnými hasiči jsme dnes do 18:00 zasahovali u více než 473 technických pomocí, které souvisely se silným větrem.“.

Incidenty se nevyhýbaly ani jihu Moravy, kde hasiči zuřivě pracovali na Znojemsku, Brněnsku a Blanensku. V Hodoníně byl ohlášen pád popínavého břečťanu ze štítu domu. Většinou však museli hasiči zvládat situace, kdy silný vítr způsobil padání stromů na silnice, odnášel kusy plechů a přetrhával dráty vysokého napětí.

Naštěstí bylo okolo 14:00 hlášeno, že se situace začíná postupně stabilizovat, což oznámil mluvčí moravských hasičů Jaroslav Mikoška. Vítr se nevyhol ani Olomouckému kraji. Tam museli hasiči rovněž řešit především pády stromů, a to na elektrické vedení ve Velké Bystřici a Líšné. Strom spadl na pergolu a ohrožoval rodinný dům v Bystrovanech. V Bludove na Šumpersku strom dočasně zatarasil železniční trať na Jeseník.

V Moravskoslezském kraji měli hasiči po odpolední vichřici nejvíce výjezdu v Ostravě, a to přes padesát. Vedle toho častěji zasahovali na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Nejméně zasaženým okresem bylo Bruntálsko.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy