Zrekonstruovaná silnice v obci Ludmírov uleví dopravě

Nově zrekonstruovaná silnice v obci Ludmírov v regionu Prostějov přináší úlevu místním i celému regionu. Oprava byla součástí většího projektu obnovy úseku mezi Ludmírovem a Kladkami, který trval tři roky a stál přes 120 milionů korun.


Nově zrekonstruovaná silnice zdobí obec Ludmírov na Prostějovsku, stav, který přináší ulehčení jak místním obyvatelům, tak i celému regionu. Jiří Tichý, starosta Ludmírova jako nezávislý kandidát, popisuje stav před opravou jako havarijní, s nespočetnými výmoly a problémy. 'Silnice byla dlouhá léta součástí vážných problémů, ale nyní, po jejích 800 metrech, je její podoba takřka nepoznatelná,' podotýká pan Tichý.

Ale úsilí o opravu nebylo jen přičítáno jedné osobě. Starostové ze všech obcí Konicka, včetně starosty Michala Obrusníka, se svým návrhem obrátili na olomoucké hejtmanství. 'Tento úsek vede k lyžařskému středisku v Kladkách na Prostějovsku, je tedy zřejmé, že má důležitost nejenom pro místní,' zdůrazňuje pan Obrusník.

Radomír Všetička z olomoucké správy silnic potvrdil, že rekonstrukce byla poslední částí většího projektu obnovy silničního úseku mezi obcí Ludmírov a Kladkami. 'Celkové náklady přesáhly 120 milionů korun, včetně DPH. První fáze byla zahájena v roce 2017, druhá v roce 2020, a konečná fáze byla dokončena právě nyní. Projekt tak probíhal ve třech fázích,\' uvádí Všetička. Ale dodává, že mnoho silnic na Prostějovsku, včetně Konicka, je stále ve špatném stavu. 'Ze 67 procent jsou to třetí třídy silnic v havarijním stavu a dalších sedm procent je nevyhovujících. Pouze zhruba čtvrtina silnic je v akceptovatelné kondici,' podotýká.

V tomto roce hejtmanství Prostějovska plánuje provést deset oprav silnic a mostů. Patří sem také třetí třída silnice, která vede z Konice přes Křemenec do Stražiska. Odhaduje se, že pokud by se měly opravit všechny silnice druhých a třetích tříd, kraj by musel investovat téměř 30 miliard korun. Letos bylo na rekonstrukce vyčleněno více než jednu miliardu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy