Marie Zajícová Zlatou babičkou Olomoucka 2024

Marie Zajícová se stala Zlatou babičkou roku Olomouckého kraje 2024. Bývalá učitelka v mateřské škole okouzlila svou skromností, optimismem a hudebními schopnostmi. Soutěž přilákala stovky seniorů a dalších účastníků, oslavující aktivní a inspirativní životy starších generací.

0

Před měsícem

Olomoucká nemocnice zavádí technologii na proměnu infekčního odpadu v palivo

Fakultní nemocnice v Olomouci zavádí inovační zařízení pro bezpečnou likvidaci infekčního odpadu, který bude po sterilizaci a dekontaminaci použit jako palivo v přerovské teplárně. Technologie zvládne až 900 tun odpadu ročně a přispěje k ekologickému a úspornému nakládání s odpadem.

0

Před měsícem

Přírodní architektura v atelieru Hájek

O víkendu 28. a 29. září bude na Sýpce prezentován odlišný přístup k architektuře a designu. Atelier Hájek, neformální skupina architektů, předvede celostní přírodní stavby ve spolupráci s přírodou.

0

Před měsícem

Hanácká kasárna v Olomouci prodána za 89,1 milionu

V elektronické aukci získala Hanácká kasárna v Olomouci skupina Redstone za 89,1 milionu korun. Developer, spoluvlastněný Richardem Morávkem, plánuje ve spolupráci s architekty optimální využití budovy. ÚZSVM ještě nabídne městu Olomouc, kraji a Univerzitě Palackého možnost dorovnat částku a převzít budovu.

0

Před měsícem

Obvinění z výroby pervitinu uzavřeli dohodu o mírných trestech

Obvinění byli shledáni vinnými z nelegálního nákupu léků a výroby pervitinu. Uzavřeli dohodu o vině a trestu se státním zástupcem Jindřichem Pazderou, který stanovil tresty při dolní hranici zákonné sazby. Obžalovaní se přiznali k trestné činnosti, což ovlivnilo výši trestů.

0

Před měsícem

Česko a Maďarsko společně pořádají MS v hokeji 2029

Česká republika a Maďarsko plánují společně pořádat hokejové mistrovství světa v roce 2029. Brno by hostilo skupinové zápasy v nové multifunkční aréně. Maďarský hokejový svaz navrhl tuto spolupráci Česku, které nabídku přijalo. Úspěch projektu závisí na schválení mezinárodní hokejovou federací IIHF.

0

Před měsícem

Hasiči a policisté v Přerově radili řidičům a řidičkám

Na konci srpna proběhla v Přerově dopravně-bezpečnostní akce organizovaná hasiči a policisty. Hasiči mimo jiné radili řidičům, jak postupovat při nehodě, jak správně parkovat a jak tvořit záchranářskou uličku. Doporučovali také pořízení hasicího přístroje do auta. Policisté se zaměřili na rychlost v obci, používání zádržných systémů pro děti a další aspekty bezpečnosti na silnicích. Akce měla za cíl zvýšit povědomí o důležitosti dodržování pravidel silničního provozu.

0

Před měsícem

Hasiči varují turisty: Nepřeceňujte síly, používejte GPS a noste lékárničku

Během turistické sezóny hasiči zachraňovali horolezce, paraglidistku, cyklisty i vodáky. Doporučují nepřeceňovat své síly a znát svou polohu pro případ nouze. Používejte GPS, aplikaci Záchranka, a orientační body jako turistické značení, vysílače nebo "rescue pointy".

0

Před 2 měsíci

Soud řešil tragickou nehodu tramvaje, srazila seniorku

V loňském roce došlo k tragické nehodě na Wolkerově ulici, kde starší ženu zachytily zavírající se dveře tramvaje. Následkem toho upadla pod rozjíždějící se tramvaj. Řidič tvrdí, že žena vystoupila po zaznění signálu. Přestože hrozí řidiči vězení, Dopravní podnik ho podporuje. Zkoumání nehody pokračuje.

0

Před 2 měsíci

Tajemný Antonínův pramen - léčivá voda a tragická legenda

Projekt Jesenické prameny, zahrnující Antonínův pramen, je zahalen tajemstvím. Informace o jeho vzniku a iniciátorovi stavby jsou nejasné. Pramen byl obnoven v roce 1899 na popud pana Ritsche z Frývaldova.

0

Před 3 měsíci

Motorkáři na oblíbené silnici způsobují nehody, obce protestují proti hluku

Kvalitní silnice přes sedlo z Koutů nad Desnou do Bělé pod Pradědem je mezi motorkáři oblíbená, ale způsobuje problémy. Expert Martin Landsfeld uvedl, že technický stav je dobrý, což láká k zábavě, ale také k nehodám.

0

Před 3 měsíci

Obec přátelská rodině - Kraj ocenil deset obcí za rodinnou politiku

Kraj ocenil deset obcí certifikátem z projektu "Obec přátelská rodině", který podporuje rodinnou politiku. Certifikáty předali náměstci Ivo Slavotínek a Jan Šafařík. Hlavním cílem je motivace občanů ke spolupráci a zlepšení společného života.

0

Před 4 měsíci

Slovenský malíř Dúbravský vystavuje kontroverzní díla v Olomouci

Slovenský malíř Andrej Dúbravský vystavuje v olomoucké galerii Telegraph, kde prezentuje díla reflektující současné trendy a stigmatizaci lidského těla na sociálních sítích. Výstava "Good Boy" obsahuje i kontroverzní témata jako erotické scény a queer motivy. Dúbravský se inspiruje rokokovými výjevy a zaměřuje se také na ekologická témata, jako je ubývání včel. Výstava probíhá do 25. července.

0

Před 4 měsíci

Obchůdky ve vesnicích získají finanční podporu od kraje

Program Obchůdek zvýšil podporu malých prodejen na venkově vzhledem k velkému zájmu. Hejtman Olomouckého kraje uvedl, že cílem je zajistit dostupnost základních služeb pro obyvatele. Aktuálně byly podpořeny 114 prodejny v obcích do tisíce obyvatel. Celkem je vyčleněno 11 milionů korun, s maximální dotací 100 tisíc na prodejnu.

0

Před 4 měsíci

Pokuty za IT kartel v Olomouci zrušeny!

Antimonopolní úřad v roce 2022 udělil pokuty sedmi společnostem za IT kartel v Olomouci. Nejvyšší pokuta byla 26,8 milionu korun pro ICZ. Krajský soud však nedávno pokuty zrušil kvůli nepřípustným důkazům. ÚOHS podal kasační stížnost, ale Nejvyšší správní soud ji zamítl, a případ se vrací k ÚOHS k novému projednání.

0

Před 4 měsíci