Halepová bojuje proti zákazu hry: Pro smělý obrat zpět na tenisový vrchol

Bývalá tenisová jednička Simona Halepová žaluje kanadskou společnost Quantum o miliony dolarů kvůli dopingu. Tvrdí, že byla obětí falšování výživového doplňku od firmy. Halepová má zastavenou činnost od října 2022, poté co byla pozitivně testována na zakázanou látku roxadustat. Tenistka se ze svého trestu odvolala ke sportovní arbitráži v Lausanne.


Bývalá světová jednička v tenise, Simona Halepová, podala žalobu na společnost Quantum u soudu v New Yorku. Žaluje ji o několik milionů dolarů kvůli dopingu a tvrdí, že byla obětí falšování výživového doplňku od této kanadské firmy.

Halepová má zastavenou činnost od října 2022, kdy byla pozitivně testována na zakázanou látku roxadustat na US Open. Roxadustat je stimulant tvorby hemoglobinu a červených krvinek a hráčka ho užívala ve formě výživového doplňku. Nezávislý tribunál uvedl, že množství doplňku, které Halepová požila, nemohlo mít za výsledek tak vysokou koncentraci roxadustatu v jejím pozitivním vzorku.

Podle reakce zakladatele společnosti Quantum pro list The Globe and Mail, tenistka pouze hledá obětního beránka. Nicméně Halepová se proti trestu, který vyprší v říjnu 2026, odvolala ke sportovní arbitráži v Lausanne. Ta její případ projednávala na počátku února a verdikt se dá podle agentury AFP očekávat v řádu týdnů až měsíců.

Halepová je bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros, avšak její kariéra byla přibržděna dopingovým nálezem a následnou čtyřletou diskvalifikací, která jí znemožňuje přístup na profesionální scéně až do roku 2026. Proti trestu se snaží bojovat všemi dostupnými prostředky, včetně právní cesty proti Quantum.

Její snaha očistit své jméno a najít viníka v celé dopínogové aféře je sledována nejen fanoušky, ale i celou sportovní komunitou. V jejím případě je důležité vzít v úvahu i to, že Halepová nikdy před touto událostí neměla žádné problémy s dopingem. Zda bude její snaha úspěšná a nalézt pravdu se ukáže v následujích měsících.

Do té doby zůstane její žaloba na společnost Quantum v centru pozornosti tenisového světa, přičemž její případ bude mít pravděpodobně vliv na budoucnost zákazů a dopingu ve sportu. Je otázkou, zda se případ Halepové stane precedentem pro další sportovce, kteří se budou muset vyrovnat s podobnými situacemi.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy