Nový přístroj z FN Olomouc odhalí zelený zákal na dálku

FN Olomouc získala přístroj pro měření nitroočního tlaku na dálku, který umožní pacientům kontrolovat průběh zeleného zákalu z domova. Tato technologie přispívá k včasné diagnostice a léčbě onemocnění a snižuje riziko trvalé slepoty.


Uživatelé malého přístroje z Fakultní nemocnice (FN) Olomouc, který slouží k měření nitroočního tlaku, budou mít příležitost monitorovat průběh zeleného zákalu v pohodlí svého domova. Oční klinika FN Olomouc nedávno obdržela zařízení ve výši 140 tisíc korun, které umožní pacientům s glaukomem kontrolovat své oční tlaky na dálku, poskytujíc tak lékařům důležitá data k diagnostice a léčbě tohoto nebezpečného onemocnění.

Zelený zákal, známý také jako glaukom, je jednou z hlavních příčin trvalé slepoty. Pokud není časně diagnostikován a léčen, může vést k nenávratnému poškození zraku. Jelikož tento stav často neprokazuje žádné příznaky, je velmi důležité pravidelně měřit nitrooční tlak pacientů, aby byl problém identifikován co nejdříve.

Fakultní nemocnice Olomouc poskytne tonometr určený k měření nitroočního tlaku svým pacientům na několik dní. Díky tomuto přístroji budou lékaři schopni sledovat průběh zrakového onemocnění pacientů, kteří trpí zvýšeným nitroočním tlakem. Zařízení bude přenášet data na vzdálené úložiště, kde jej lékaři budou moci zkontrolovat a vyhodnotit.

Technologie jako ta, kterou vyvinula FN Olomouc, může při včasném zjištění a léčbě zeleného zákalu hrát klíčovou roli. Podle lékařky Kláry Marešové, šéfky Oční kliniky FN Olomouc, se v posledních letech výrazně zlepšily možnosti diagnostiky a léčby tohoto onemocnění. Marešová zdůraznila, že pokud lékaři diagnostikují zelený zákal dříve, mohou s léčbou začít rychleji a snížit riziko slepoty u pacientů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy